Muslimani širom svijeta dočekuju Kurban-bajram: Džamije širom BiH pune vjernika

0

Muslimani u BiH i širom svijeta danas dočekuju Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve ili Hadžijski-bajram, vrijeme obavljanja hadža. To je najznačajniji islamski praznik, veliki mubarek dani, dani velikog dobra.

Bajram-namaz je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu imamio i bajramsku hutbu održao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Bajram-namaz je u Sarajevu klanjan 06:35 sati.

U svim džamija širom BiH jutros je klanjan bajram-namaz, a nakon čega može početi klanje kurbana i podjela kurbanskog mesa. Kurban je žrtva koja se prinosi u spomen dvojice Ademovih a. s. sinova i na Ibrahimovu odanost Bogu. Za kurban se obično žrtvuje ovan, krupna stoka, a kurbansko meso se dijeli siromašnima, prijateljima, komšijama, onima kojima je to najviše potrebno. Kurban se dijeli svim komšijama, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

Hadži-bajram je vrijeme kada nekoliko miliona muslimana boravi u časnim mjestima Meki i Medini kako bi obavili peti stub islama – hadž, koji im Uzvišeni Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to, piše Faktor.

Kurban-bajram traje četiri dana, a to je vrijeme koje muslimani provode u krugu porodice, dočekuju i obilaze familiju, prijatelje, komšije.

Svim čitateljima muslimanima želimo bajram šerif mubarek olsun.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime