Srpska planira TRI TRASE PUTA prema Beogradu, NEĆEMO ČEKATI da to uradi Sarajevo

0

Republika Srpska, za razliku od Federacije BiH, već je započela aktivnosti oko saobraćajnog povezivanja Beograda i Sarajeva.

Budući da unutar BiH još nije postignut dogovor oko zajedničke trase koja bi autoputem povezivala glavne gradove BiH i Srbije, Srpska je krenula u obezbjeđivanje sredstava od Evropske komisije za izradu projektne dokumentacije za rutu na svojoj teritoriji, odnosno od Istočnog Sarajeva preko Pala, Sokoca, Rogatice do Višegrada i dalje prema Srbiji.

-Ne pričamo o profilu da li je to autoput ili brzi put. Ja bih to nazvao veza koridora „Pet c“ i „Koridora deset“ i tu postoji više projekata koji rešavaju tu problematiku i svi su oni obuhvaćeni strateškim dokumentima Republike Srpske. Prva ruta, isključivo kroz RS je brzi put od Istočnog Sarajeva, preko Pala, Sokoca, Rogatice do Višegrada i granica sa Srbijom, koji je aktuelan i na kojem radimo. Drugi projekat je od Doboja, koridorom „Pet c“ do Vukosavlja i tu smo u fazi pregovora da se relativno brzo počne sa radovima, a zatim od Vukosavlja prema Brčkom i onda do Bijeljine. I razgovori dvojice predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića idu u pravcu tog povezivanja, a vjerujem da će to biti i jedna od tema zajedničke sjednice Vlada Srbije i RS. Treći projekat je samo dijelom kroz RS – od Doboja do granice sa Federacijom, zatim kroz Tuzlu, do granice sa RS prema Zvorniku i dalje prema Loznici. Ta tri projekta su prihvatljiva za RS i sigurno ćemo ih realizovati – kaže za Srpskainfo ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić.

On je dodao da postoje određena neslaganja sa Ministarstvom transporta i komunikacija BiH i federalnim Ministarstvom saobraćaja oko zajedničke trase autoputa Beograd – Sarajevo, ali da to neće uticati na rute koje je na svojoj teritoriji odredila RS.

 

-Vlasnici infarstrukture na svojoj teritoriji su entiteti, a time i projekata koje rade. Tri rute koje sam spomenuo su projekti RS i apsolutno ne zavise od stava i mišljenja Federacije BiH, kao što ni njihovi projekti ne zavise od stava i mišljenja RS. Postoje neki pokušaji dogovora kako bismo ostvarili zajednički interes kada je riječ o povezivanju sa Beogradom, ali mi imamo, prije svega, svoj interes i Federacija i nivo BiH ne mogu na to uticati. Jedini problem je što imamo Deklaraciju koja je protivna interesima Republike Srpske i protiv je strateških dokumenata usvojenih na entitetskom nivou, ali i na nivou BiH, a koju nažalost forsiraju neki srpski predstavnici u institucijama BiH da to ide preko Žepča, Tuzle, Srebrenika i Brčkog, što u potpunosti nije u interesu RS, jer je to paralela koridoru „Pet c“ kroz RS, gdje bi se zapravo preusmjerio saobraćaj sa našeg koridora na taj dio – istakao je Trninić.

Dodao je i da nije prošlo mnogo vremena, pa da se vidi da je “određen broj odluka političkog Sarajeva bio populistički i bez stvarne namjere da se učini dobro za Srpsku u njene građane”.

Turski krediti

Mada se nakon susreta predsjednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Redžepa Taipa Erdogana, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića spekulisalo da bi Turska mogla da finansijski pomogne izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, ministar Trninić kaže da je Turska zainteresovana da učestvuje u ovom projektu, ali sa kreditnim sredstvima.

– Nema nekakvih donacija ili drugih vidova finansiranja koji bi eventualno omogućili da neko finansira nešto i da to bude uslov koji će nam određivati kuda će ići trasa – rekao je Trninić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime