ŠTA AKO GLASAČ NEĆE NA UBACI LISTIĆ U KUTIJU? Ovo su pitanja na koja ODGOVOR MORAJU DA ZNAJU članovi izbornih komisija u BiH

0

Za primopredaju izbornog materijala prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH odgovoran je:

a) predsjednik izborne komisije ili član izborne komisije kojeg on ovlasti

b) predsjednik biračkog odbora ili član biračkog odbora kojeg on ovlasti

c) predsjednik izborne komisije ili predsjednik biračkog odbora?

Ako ste izabrali prvi ponuđeni odgovor onda znate kako se po zakonu sprovode izbori u BiH.

Naime, Centralna izborna komisija od sutra kreće sa obaveznom obukom članova i predsjednika opštinskih odnosno gradskih izbornih komisija, a datum i mjesto edukacija po cijeloj BiH može se pročitati na sajtu www.izbori.ba.

Tokom predavanja biće zastupljene teme koje se odnose na rad biračkih odbora u BiH koji se inače smatraju najslabijom karikom u zakonitom provođenju izbora, a lista se sastoji od 100 mogućih pitanja i odgovora.

Jedno od pitanja glasi: Šta ukoliko birač ne ubaci u glasačku kutiju sve glasačke listiće koji su mu izdati na biračkom mjestu?

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ako ste pomislili da treba pozvati policiju ili CIK BiH u Sarajevo, pogriješili ste jer je odgovor: Ako birač ne postupi po upozorenju, predsjednik birakog odbora samo može taj slučaj da unese u zapisnik o radu biračkog odbora.

Budući da će se 7. oktobra glasati za nekoliko nivoa vlasti u BiH, članovi izbornih komisija moraju u svako doba dana i noći napamet da znaju da je glasački listić za Predsjedništvo BiH sive boje, Predstavnički dom PS BiH plave, predsjednika i potpredsjednika RS žute, a za Narodnu skupštinu smeđe boje. Prvi se broje lističi za Predsjedništvo BiH.

Takođe, predsjednik biračkog odbora sve obrasce mora da popunjava isključivo crvenim mastilom, a nikako plavim ili crnim.

Između ostalog, onaj ko provodi izbore mora da zna koje je tačno radno vrijeme biračkog mjesta, a da na glasačkom mjestu u odsustvu mogu da glasaju samo oni koji imaju status raseljenog lica.

Ukoliko ime birača nije upisano na birački spisak za dato biračko mjesto, predsjednik biračkog odbora ne smije glasača tek tako da vrati kući, već je dužan da provjeri na kojem biračkom mjestu taj birač ima pravo glasa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime