Vučić: Dopustiti Srbima i Albancima da sami riješe problem

0

ALPBAH – Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, apelovao je da međunarodna zajednica dopusti Srbima i Albancima da sami pokušaju da riješe problem Kosova i Metohije, jer bi, ako se dođe do rješenja, to bilo od suštinskog značaja za cijeli Balkan.

Vučić je na debati “Nove perspektive proširenja EU” u okviru “Političkih razgovora” na Evropskom forumu Alpbah rekao da čini najbolje da pomogne Srbima da imaju svoju budućnost i da smatra da nešto važno radi i za Albance.

“Radi se o Srbima i Albancima, moramo da živimo zajedno u budućnosti. To su najveće nacije na Zapadnom Balkanu i ostaće tako i naredih sto godina. Ko će da reši taj problem, ako mi ne budemo u mogućnosti”, upitao je Vučić.

On je ukazao da je izložen snažnim političkim napadima u Srbiji, uključujući i predstavnike Crkve, koji ga optužuju da je najveći izdajnik, jer želi da da “svetu zemlju” Albancima, dok ga istovremeno na Zapadu nazivaju liderom velikosrpske ideje.

Vučić je poručio da neće biti moguće riješiti ovo pitanje time da Srbija ne dobije ništa, kao ni što neće da se desi da Srbija protjera Albance preko Prokletija, prenose beogradski mediji.

“Da li mislite da se Tači obradovao što sedi pored mene? Da li me voli – ne, i ja ga ne volim uopšte. Ali moramo da razgovarmao i pokušamo da rešavamo problem koji postoji 200 godina”, istakao je Vučić.

Vučić je poručio i da neće dopustiti da se Srbi i Srbija krive za sve događaje u bivšoj Jugoslaviji tako što se “igra na emocije”.

On je reagovao na uvodničare Tenu Prelec, stručnu saradnicu Evropskog instituta pri Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, i na Andana Ćerimagića, eksperta za Balkan Evropske inicijative za stabilnost, koji su govorili o krivici za događaje tokom raspada bivše Jugoslavije.

Na priču Ćerimagića koji je govorio kako su Srbi iz Doboja, njegovog rodnog grada, protjerali sve Bošnjake i Hrvate, zapalili sve džamije, te se založo protiv mijenjanja granica duž etničkih linija, Vučić je podsjetio da je on sin izbjeglice iz BiH.

“Moj otac je slučajno rođen blizu Beograda, nije video svog oca, jer je su ga ubile ustaše, kao i brojne druge članovi njegove porodice. Oni su proterani iz Bosne i nastanili se kod Crkvenca kod Beograda. Posle rata on je slučajno upoznao moju majku iz Vojvodine i tako sam rođen u Beogradu, slučjano. Početkom rata, čulo se da Vučići imaju kuće u Bosni i oktobra 1992. sve te kuće u Čipuljićima su zapalili oni koji žele da proteraju Srbe iz tog dela Bosne”, objasnio je Vučić.

Vučić je poručio da će uložiti sve napore da očuva mir, stabilnost u regionu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime