Dačić i Čavušoglu stižu u Banjaluku?

0

BANJALUKA – Banjaluka će 4. septembra biti domaćin trilateralnog susreta između BiH, Srbije i Turske, ekskluzivno sazaju “Nezavisne”.

Domaćin trilaterale u Banjaluci će biti Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, a kako nam je rečeno, agenda i program rada još se usaglašavaju između zemalja učesnica.

Osim Crnatka, potvrđen je dolazak u Banjaluku Mevluta Čavušoglua, turskog ministra spoljnih poslova, kao i Ivice Dačića, ministra spoljnih poslova Srbije.

Podsjećanja radi, trilaterale između ove tri zemlje održavaju se skoro deceniju, a cilj im je unapređivanje međusobnih odnosa, kao i otvaranje prostora za privrednu saradnju i rasterećivanje političkih odnosa.

Jedan od efekata prethodnih trilateralnih sastanaka je potpisivanje više poslovno-privrednih sporazuma, a za BiH je jedan od najvažnijih bio omogućavanje izvoza mesa u Tursku pod posebnim uslovima za bh. poljoprivrednike.

Sastanke trilaterale dogovorili su 2010. Predsjedništvo BiH, Boris Tadić, predsjednik Srbije, i Abdulah Gul, tadašnjih predsjednik Turske, a prvi sastanak održan je u Istanbulu u aprilu te godine. Bio je to prvi sastanak tri zemlje nakon rata u BiH, a mediji u Turskoj i Srbiji su ga ocijenili istorijskim.

Tadić, Gul i Haris Silajdžić, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, dogovorili su novi pristup u regionalnoj politici, a u deklaraciji koja je usvojena tim povodom navedeno je da je prioritet očuvanje multietničkih, multikulturalnih i multireligijskih karakteristika regiona, kako bi se prevazišli problemi iz prošlosti, kao i unapređenje privredne saradnje.

U deklaraciji i pripremi trilaterale aktivno su učestvovali i Vuk Jeremić, tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije, kao i Ahmet Davutoglu, tadašnji ministar spoljnih poslova Turske.

Kao neki od temelja regionalne politike ove tri zemlje postavljeni su osiguranje bezbjednosti i njegovanje stalnog političkog dijaloga.

Osim trilaterale BiH – Srbija – Turska, uspostavljena je i trilaterala Hrvatska – Srbija – Turska

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime