Šta sve mogu “đavolje kočije” koje stižu u Srbiju VIDEO

0

Prema najavama vlasti, Srbija će nabaviti četiri helikoptera Mi-35 i tri helikoptera Mi-17. Mi-35 u Srbiji zovu “đavolje kočije”, a u Rusiji “krokodil”.

Na prošlonedeljnom forumu “Armija 2018” u Rusiji, jednoj od najvećih izložbi oružja i vojne tehnike na svetu, delegacija Srbije, predvođena pomoćnikom srpskog ministra odbrane za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem, najviše pažnje je posvetila borbenom helikopteru Mi-35, piše Sputnjik.

Trenutno se, kako piše tajportal, radi ma tome da prve “tridesetpetice” u Beograd stignu za veliku Vojnu paradu, koja se održava u novembru povodom pobede u Prvom svetskom ratu.

Prema rečima vojnog eksperta Svetozara Jokanovića, Mi-35 je zapravo izvozna oznaka najpoznatijeg ruskog borbenog helikoptera Mi-24V “krokodil”, čija je serijska proizvodnja počela još daleke 1976. godine.

“Nakon brojnih unapređivanja ostao je u proizvodnji do današnjeg dana i na svetskom tržištu je i dalje tražen. Predstavnik je sovjetske koncepcije jurišnog borbenog helikoptera koja je podrazumevala oklopljeni i snažno naoružan helikopter, koji se više oslanja na veliku brzinu nego na svoje manevarske sposobnosti. Takav helikopter je uspešniji pri dejstvu iz naleta nego pri lebdenju ili malim brzinama”, navodi Jokanović.

On ističe da Mi-35 danas zapravo i nije najbolji borbeni helikopter koji se proizvodi u Ruskoj Federaciji. Kako kaže, novi Mi-28 i Ka-52 su savremenije koncepcije i pružaju viši nivo zaštite posadi, imaju značajno bolje manevarske karakteristike, moćnije senzore i naoružanje, ali su i njihova prodajna cena, kao i troškovi održavanja, značajno viši.

“Pored toga što je ekonomičnije rešenje za zemlje poput Srbije, Mi-35 ima jednu osobinu koju njegovi konkurenti nemaju – pored vatrene podrške trupama na zemlji, ovaj helikopter može da služi za specijalni desant (u transportnoj kabini prevozi do osam vojnika sa ličnim naoružanjem), za transport naoružanja i opreme ili medicinsku evakuaciju ranjenika sa linije fronta”, kaže Jokanović.

On ocenjuje da je nabavka novog helikoptera veliki napredak srpske vojske i našeg vazduhoplovstva koje je bilo u teškom stanju. “U Vojsci Srbije, kao uostalom i Vojsci Jugoslavije ranije, oseća se velika praznina zbog odsustva pravog borbenog helikoptera, tako da do koje god varijante Mi-35 da predstavnici Ministarstva odbrane Republike Srbije dođu na kraju pregovora. biće to veliki napredak u svakom smislu”, zaključuje on.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime