Farmeri u Srpskoj voze traktore DUPLO STARIJE od sebe

0

Većina farmera u Srpskoj muku muči sa dotrajalom mehanizacijom, a mnogi njive i livade obrađuju traktorima koji su duplo stariji od svojih vozača.

Poljoprivrednici poručuju da malo koji među njima za nov traktor može da izdvoji oko 60.000 maraka, dok oni polovni koštaju između 20.000 i 25.000 KM.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS, kaže za Srpskainfo da bar polovina farmera vozi traktore starije od 30 godina.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Na primjer, ja imam 67 godina, a moj traktor je 1955. godište, što znači da je skoro star koliko i ja. Dosta je poljoprivrednika – onih koji su nešto mlađi – koji voze traktore i duplo starije od sebe. Naravno da im to otežava rad, jer je riječ o dotrajaloj mehanizaciji, a nije baš ni bezbijedno. Međutim, poljoprivreda je težak i ne baš unosan posao, tako da ljudi nemaju izbora nego da voze ono što imaju, pa dokle-dotle – naglašava Usorac.

Dodaje da domaćem seljaku i te kako dobro dođe bilo kakva pomoć države, kad je riječ o nabavci mehanizacije.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS usmjerilo je u ovoj godini 4,5 miliona KM bespovratnih sredstava u kapitalna ulaganja, među kojima je i nabavka mehanizacije.

– Od 2010. do 2016. godine ukupno je za kupovinu mehanizacije iz agrarnog budžeta izdvojeno 30,1 milion KM, za kupovinu 2.575 traktora 13,8 miliona KM, a za 14.624 priključnih mašina 16,3 miliona KM. Ovim je značajno obnovljena mehanizacija i oprema u domaćoj poljoprivredi, što je sve ukupno dovelo do veće i brže proizvodnje, većih prinosa i boljih sveukupnih rezultata proizvodnje svakog poljoprivrednika pojedinačno – naglašavaju u resornom ministarstvu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime