Poginuo poslovođa u “Maxmari”, kolege u šoku

0

BANJALUKA – Radenko Obradović iz Kneževa, star oko 50 godina, poslovođa u preduzeću “Maxmara”, poginuo je u padu sa skele tokom postavljanja staklenih ploča iznad hola na gradilištu “Delta Citya” u Banjaluci.

Njegove radne kolege ostale su šokirane nakon ove tragedije, tokom koje je, kako ističu, život izgubio vrhunski stručnjak. Kažu da je u pitanju otac dvoje uzorne djece, te da je prije oko godinu dana postao i djed.

“Radenko ima sina i kćerku. Sin radi u Kneževu, a kćerka se udala i ima dijete”, pojašnjava izvor “Nezavisnih”, te dodaje da je Radenko bio poslovođa u “Maxmari”.

Tragedija se oko 15 časova dogodila u Ulici Frana Supila, a potom su zavladali šok i muk među brojnim radnicima koji su u nevjerici posmatrali dolazak policijskih patrola.

Šokirani radnici pričaju za “Nezavisne” da su odjednom vidjeli da nekoliko njihovih kolega trči i da su shvatili da je došlo do nesreće.

Radovi na gradilištu su potom obustavljeni. Malo ko je mogao da kaže kako se nesreća tačno dogodila.

“Pao je na beton, sa nešto više od 10 metara visine. Nije mu bilo spasa. Navodno je postavljao stakla iznad hola ove ogromne građevine”, pričaju mještani za “Nezavisne”, te dodaju da su čuli sirene Hitne pomoći.

Ovo je tek jedna u seriji sličnih tragedija koje su se dogodile u proteklih nekoliko sedmica.

Početkom mjeseca dva radnika preduzeća “Led projekt” poginula su u nesreći koja se dogodila na gradilištu  u banjalučkom naselju Novi Borik.

Stradali su tada Dobrivoje Topić (57) i Željko Kostić (52), obojica iz Čelinca. Inspektori rada su nakon tragedije, koja se dogodila 3. avgusta, utvrdili da gradilište na kojem su poginuli Topić i Kostić nije bilo obezbijeđeno za siguran rad.

“Poslodavac nije predočio dokaze o izdavanju ličnih zaštitnih sredstava povrijeđenim radnicima, drvena konstrukcija na kojoj su radnici stajali u trenutku povrede nije imala zaštitnu ogradu i povrijeđeni nisu koristili sigurnosni pojas i uže”, navode iz Inspektorata RS, koji je tada zabranio rad radnicima na svim radnim mjestima sa povećanim rizikom na gradilištu (poslovođa, kranista, armirač, glavni tesar, tesar, zidar, glavni zidar, pomoćni radnik).

Samo šest dana nakon toga u Donjim Kadinjanima, kod Laktaša, prilikom izgradnje bazena poginuo je dvadesetdvogodišnji Mirsad Redžić, radnik firme “Vodovel bazeni” iz Cazina. Redžić je stradao 9. avgusta usljed strujnog udara, koji je najvjerovatnije izazvala pumpa za vodu.

U avgustu se dogodila tragedija i u Bihaću kada su stradala tri radnika tokom čišćenja drenažnog sistema Hidroelektrane Una Kostela, a jedan je teško povrijeđen. Do nesreće je došlo zbog curenja gasa i eksplozije u prostoriji gdje su radnici obavljali svoje redovne radne zadatke.

Prema podacima Inspektorata RS, u prošloj godini smrtno je stradalo osam radnika, dok je njih 87 teško povrijeđeno. Kao najrizičnije djelatnosti izdvajaju se građevinarstvo, te šumarstvo i drvna industrija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime