U Srpskoj radnicima dobrovoljno penzijsko osiguranje uplaćuje 20 firmi

0

Evropski dobrovoljni penzijski fond, prvi za ovu vrstu osiguranja u Republici Srpskoj, u prvih devet mjeseci rada ugovorio je saradnju sa 20 poslodavaca koji za svoje radnike uplaćuju dobrovoljno penzijsko osiguranje.

Direktor Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda Tomaž Završnik rekao je za Capital da je proces pristupanja ili donošenja odluke o pristupanju do sada završilo više od 20 poslodavaca. Iako imaju mogućnost da samostalno uplaćuju novac u fond, Završnik kaže da velika većina ljudi, ipak, pristupa u fond preko poslodavca.-Trenutno je oko 90 odsto članova učlanjeno preko poslodavaca, dok je oko deset odsto članova pristupilo kao fizičko lice, samostalno, a poslodavac je samo obveznik uplate doprinosa. Sada već govorimo o prvih nekoliko hiljada članova Evropskog dobrovoljnog penzijkosg fonda – rekao je on i dodao da su u toku intezivni pregovori sa više desetina poslodavaca.Na pitanje kakav je interes preduzeća iz privatnog sektora za dobrovoljno penzijsko osiguranje, Završnik je rekao da su svakodnevno u kontaktu sa poslodavcima iz različitih privrednih djelatnosti te da velika većina poslodavaca pozitivno reaguje na mogućnost stimulisanja zaposlenih kroz penzijske planove.

– To se, prije svega, odnosi na one poslodavce kojima je bitno da zadrže kvalifikovanu radnu snagu, budući da smo svjedoci odliva radne snage i pomjeranja na tržištu rada u korist zaposlenih. Iako javna preduzeća po broju zaposlenih predstavljaju značajno tržište, dugoročno gledano očekujemo da većina članova fonda bude upravo iz privatnog sektora, iako su, nažalost, kod nas rijetki veliki sistemi sa nekoliko hiljada zaposlenih u privatnom sektoru – rekao je on.

Prema njegovim riječima jedini potencijalno ograničavajući faktori za fond su nepoznavanje ove vrste štednje, loš imidž obaveznog penzijskog sistema i slabo povjerenje u dugoročne vidove štednje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime