Simbol trebinjskog kraja na pokon dobio SVOJE MJESTO: Popularni “ćiro” PONOVO NA ŠINAMA

0
All-focus

Lokomotiva nekadašnjeg voza koji je kroz Hercegovinu prolazio uskotračnom prugom ponovo je vraćena na šine.

Lokomotiva popularnog “ćire” pomjerena je sa mjesta gdje je godinama stajala i postavljena je na šine ispred zgrade nekadašnje željezničke stanice.

U gradskoj upravi najavljuju da će lokomotiva koja je u Trebinje posljednji put dovezla putnike prije četiri decenije biti ofarbana i sanirana kako bi postala jedan od turističkih simbola ovog grada.

Ranije je najavljivano da će i stara zgrada trebinjske željezničke stanice biti pretvorena u svojevrsni željeznički muzej, ali za sada nema realizacije te ideje.

Prostor ispred stanice uređen je prije nekoliko godina, a prizemlje koriste udruženja penzionera.

U naselju Ložiona na mjestu gdje je stajao “ćiro”, biće izgrađeno basket igralište, za šta će iz budžeta grada biti izdvojeno 15 hiljada KM.

U ovom naselju godinama postoji koš, ali zbog parkiranih automobila basket se mogao igrati tek povremeno.

Željeznice RS prije sedam godina su od tadašnje opštine Trebinje zatražile da im vrati lokomotivu starog „ćire” koju je prije skoro 30 godina Željezničko transportno preduzeće Sarajevo poklonilo Trebinju kao uspomenu na uskotračnu prugu koja je prolazila ovim krajem.

Trebinjci su odbili zahtjev, a stari željezničari koji su vozili parnu lokomotivu su tvrdili da bi oživljavanje stare devastirane lokomotive bila nemoguća misija, čak i da su je Trebinjci vratili Željeznicama RS.

Spekulisalo se da je “ćiro” trebao da ode u Mokru goru.

– Sa lokomotive je odnijeto sve što se moglo odnijeti, a ono što nije polomljeno je i pokradeno. Nema pogona, a slavine koje nisu mogle da se odviju sa parnog kotla su polomljene. Slomljena su sva stakla, odnijeta su bočna vrata. Jedino je preživjela ručna kočnica koju nisu mogli da skinu. Ostala je samo olupina i ne znam ko bi je ponovo mogao staviti u pogon – rekao je tada mašinovođa Bogdan Danilović, koji je u ljeto 1978. godine lokomotivu dovezao iz Čapljine u Trebinje.

Brojni Trebinjci, posebno oni stariji, pozdravili su bar simbolično vraćanje popularnog “ćira” našine.

– Ovo me vratilo u djetinjstvo. Moj otac i brat su radili na željeznici. Ćiro je stalno prolazio kroz moje selo. Nikada nikoga nije ostavio. Značio je život u trebinjskim selima, kad je on ukinut nestalo je i života, a sela su opustila – kaže jedna penzionerka koja je juče ponovo obišla staru lokomotivu.

Prije nekoliko godina u Hercegovini se govorilo o oživljanju stare pruge od Čapljine do Nikšića u Crnoj Gori, preko Popovog polja u dužini oko stotinu kilometara.

Za to su bile zainteresovane i vlade Crne Gore i Federacije BiH, ali još ništa nije konkretizovano.

Jedan dio staza kuda je prolazila uskotračna pruga kroz Hercegovinu očišćen je za bicikliste u okviru projekta preko granične saradnje „Bicikliranjem kroz povijest“ .

Lokomotiva putovala po naseljima

Nakon ukidanja uskotračne železnice lokomotiva popularnog “ćire” prvobitno je stajala na ulazu u naselje Tini, da bi bila izmještena u blizinu željezničke stanice, a sad je po treći put pomjerena.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime