Komisija o Srebrenici uskoro počinje sa RADOM, izvještaj bi mogao da posluži i za REVIZIJU PRESUDA SRBIMA

0

Republika Srpska u kontaktu je sa pojedinim istaknutim međunarodnim ekspertima, koji bi trebalo da budu uključeni u rad nove komisije za Srebrenicu, saznaje Srpskainfo.

Sagovornici bliski Vladi RS ističu da za sada ne žele da izlaze sa imenima, ali ističu da će ona vrlo brzo biti poznata javnosti.

I direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić potvrdio je da se trenutno vode razgovori sa vrlo ozbiljnom pojedincima o njihovom angažmanu u novoj komisiji.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Vode se razgovori posredstvom zvaničnih institucija koje oni predstavljaju i u Izraelu i nekim drugim zemljama. Ne bih želio za sada da govorim o imenima, jer ne želim da bilo ko od njih bude izložen bilo kakvom pritisku. Uglavnom, radi se na realizaciji zaključaka i Narodne skupštine RS i Vlade i sve teče zacrtanim planom – rekao je Kojić.

On podsjeća da bi novi izvještaj o Srebrenici mogao da posluži i za eventualnu reviziju pojedinih presuda Srbima pred Sudom BiH, a u čijim postupcima je kao dokazni materijal korišten izvještaj iz 2004. godine.

– Za sada smo imali takve dvije presude pred Sudom BiH. Međutim, nevezano za to, u svim predmetima, gdje se dođe do novih činjenica i dokaza može se pokrenuti ponavljanje postupka. U novom izvještaju siguran sam da će doći do novih činjenica i dokaza, što podrazumijeva da će taj izvještaj biti dostupan i u smislu podnošenja zahtjeva za ponavljanje pojedinih postupka. Dakle, novi izvještaj će biti, prije svega, istorijska činjenica, a sa druge strane imaće i pravne posljedice, odnosno ponavljane postupaka u predmetima gdje su lica već osuđena, te će poslužiti i onima protiv kojih se eventualno vodi postupak – rekao je Kojić.

 

I advokat Milan Petković ističe da novi izveštaj o Srebrenici može uticati na ponavljanje pojedinih postupaka.

– Što se tiče pravosnažno završenih predmeta postoji mogućnost vanrednog pravnog lijeka, a to je ponavljane postupka ukoliko nova komisija dođe do novih dokaza i novih činjenica koje nisu bile poznate u prethodnom postupku. U tom slučaju odbrana, odnosno osuđeni imaju pravo podnijeti vanredni pravni lek – ponavljanje postupka i u nekom ponovljenom postupku da dokažu svoju nevinost ili da ospore neke dokaze koji su izneseni u toku prethodnog postupka – ističe Petković.

Nezavisna komisija

Narodna skupština RS sredinom avgusta odbacila je Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i, između ostalog, zadužila Vladu RS za formiranje nove komisije.

Vlada RS je nekoliko dana kasnije saopštila da će formirati nezavisnu međunarodnu komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 199. godine.

Zaduženo je i Ministarstvo pravde RS da u roku od 60 dana pripremi metodologiju rada i predloži Vladi sastav komisije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime