SARMA, PEČENJE, ĆEVAPI Amerikancima u Čikagu predstavljeni SRPSKI OBIČAJI (FOTO, VIDEO)

0

Dio Srbije proteklog vikenda “preselio” se u Čikago. Srpska kultura, običaji, narodna tradicija, folklor, muzika, ali i hrana i pića, na festivalu predstavljeni su srpskoj kao i američkoj zajednici.

Festival pod nazivom “Ukus Srbije” održava se prvog vikenda u septembru kod srpskog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Lejk Forest pored Čikaga.

Festival je, ove godine 15. put, organizovala uprava tog srpskog hrama uz pomoć 200 volontera koji su pripremali tradicionalna srpska jela kao što su sarma, pečenja, ćevapi, pljeskavice, kolači, pite, palačinke i pića uvezena iz Srbije.

– Ovdašnjoj lokalnoj američkoj zajednici kroz festival ”Ukus Srbije” predstavljamo tradicionalno srpsko gostoprimstvo. Više od 5.000 posjetilaca, koliko ih je ove godine došlo na Festival, oduševljeni su našom hranom, kolačima i pićima, a usput pogledaju nastup folkloraša i igre iz Srbije, predmete izrađene na tradiocionalni način, stare zanate, upoznaju srpsku istoriju i rad srpskih humanitarnih organizacija – objašnjava Sofija Obradović Skalziti, koja već 12 godina rukovodi organizacionim odborom Festivala.

Starješina hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Čikagu Ðuro Krošnjar predstavio je projekat proširenja hrama i svečane sale ove najmlađe srpske crkve u Čikagu, koja je obilježila 20 godina postojanja.

– Jedan smo od najposećenijih festivala u okrugu Lejk i dobro su ga prihvatili i Amerikanci, a privuče i pripadnike srpske zajednice svih generacija sa šireg područja Čikaga. Pripadnici drugih nacija i vjere imaju priliku da se upoznaju sa pravoslavnom tradicijom – ističe Krošnjar.

Naredne subote 8. septembra festival “Ukus Srbije” seli se, po prvi put, kod starog hrama Hristovog Vaskrsenja u Čikagu i u okviru njega će biti priređena izložba o Nikoli Tesli i Mihailu Pupinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime