Ocjene četvorogodišnjeg mandata odlazećih zvaničnika: Skinuti namete s pleća privrede

0

BANJALUKA – U prethodne četiri godine vlasti u BiH na svim nivoima nisu uradile puno u smislu boljeg privrednog ambijenta i rasterećenja privrede, a samim tim ni stanovništvo nije osjetilo neki veliki napredak, iako im je mnogo toga obećavano.

Ovo je u suštini stav privrednika, ekonomista i političara, dok sindikalci kažu da je bilo dobrih i loših stvari, od kojih bi istakli smanjenje radničkih prava i potpuno izgubljenu borbu kada su u pitanju siva ekonomija, smanjenje rada na crno i isplate jednog dijela plata na banku, a drugog u koverti.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže za “Nezavisne” da je jedina stvar koja nas može izvući rasterećenje privrede, bez čega nema ništa, ni većih plata, a ni zadržavanja radno sposobnog stanovništva.

“S rasterećenjem privrede vrlo brzo bismo došli do minimalne plate od 600 KM, a ova povećanja što se rade od pet, deset, dvadeset ili pedeset KM ne znače puno. Primanja se ljudima moraju povećati, a to je jedino moguće ako se smanje nameti”, rekao je Vasić, naglašavajući da ni od smanjenja parafiskalnih nameta nije bilo ništa.

Kada je riječ o parafiskalnim nametima, ekonomista Faruk Hadžić kaže da sve što je urađeno je njihovo evidentiranje te da vlasti na svim nivoima iz ugla ekonomista ne mogu dobiti prolaznu ocjenu.

“Sve one reforme dogovorene u Reformskoj agendi u većini slučajeva nisu ni započete tako da poslodavci i građani nisu osjetili pozitivne efekte. Reforma radnog zakonodavstva, rasterećenje privrede i smanjenje doprinosa nisu ni počeli, a i dalje imamo 2.400 parafiskalnih nameta”, rekao je Hadžić za “Nezavisne”.

Zanimljivo je da i političari koji su bili vlast smatraju da se moglo više i da nisu zadovoljni onim što je urađeno, jer su, kako kaže Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH, odluke sporo donošene, za šta su krive neodgovorne politike, koje se nastoje postaviti iznad drugih.

“Nenormalno je da su odluke čak prolazile u Savjetu ministara, a da kasnije nisu imale podršku u parlamentu”, rekao je Bevanda, ističući da se nije znalo ko je vlast, a ko opozicija. Govoreći o odlasku mladih iz BiH, Bevanda je rekao da je to nešto najgore što se događa te da se zbog toga treba riješiti političkih zabluda o dominacijama i svu energiju usmjeriti prema ekonomiji.

Iz ugla sindikata, kada je Republika Srpska u pitanju, vlast je u protekle četiri godine bila, kako ističu, i dobra i loša, a najviše joj zamjeraju to što je Zakon o radu donijela bez njihove saglasnosti i što su tom prilikom urušena i smanjena radnička prava. Takođe, naglašavaju da su s Vladom RS kada je riječ o vođenju socijalnog dijaloga išli iz krajnosti u krajnosti, od incidenata do toga da se, kako kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS, svake godine najniža plata povećava mic po mic.

“Ono što nisu uradili, a trebali su jeste da se suprotstave najoštrije, bez izuzetka i bez milosti onome što se zove siva ekonomija, radu na crno i isplatama u kovertama”, rekla je Mišićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime