PODJELA VOJNE IMOVINE SFRJ Jerinić: Priče o milijardama maraka su nagađanja

0

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić potvrdio je za Srpskainfo da će 13. septembra u Beogradu predvoditi delegaciju BiH na sastanku o podjeli vojne imovine nekadašnje JNA.

Riječ je o sastanku Stalnog zajedničkog odbora visokih predstavnika zemalja nasljednica bivše SFRJ na kojem će se konačno raspravljati o pitanju podjele vojne imovine.

Mada su neki mediji u BiH objavili da bi BiH od Srbije mogla da dobije 8,5 milijardi maraka, od okupno 70 milijardi nekadašnje zajedničke vojne imovine, Jerinić tvrdi da su to čista nagađanja.

– Ti podaci postoje samo u arhivu u Beogradu. Ako iko ima podatak, imaju ga oni. Neko iz BiH, Hrvatske, ili Slovenije može samo da nagađa, pogotovu što su to povjerljivi podaci. Osim toga, velika je razlika u vrijednosti vojne imovine 1992. i sada. Drugo, samo čuvanje i skladištenje te imovine je druga stvar. Nabavka oružja i vojne opreme je u to vrijeme bila obavijena velom tajne. Ne znam ko je taj stručnjak koji sada može da kaže da to vrijedi milijardu, pet ili deset milijardi – kaže Jerinić.

Na pitanje koja je to oprema na koju BiH eventualno može da računa i da li se podjela odnosi isključivo na imovinu u sastavu nekadašnje JNA, Jerinić nije imao odgovor.

– Ovo je tek prvi sastanak. Aneks A nikada nije ni otvaran, za razliku od ostalih na kojima je nešto i rađeno. Ne mogu unaprijed da govorim, ali je činjenica da se ovo pitanje pokreće sa mrtve tačke. Veliki je uspjeh što je Srbija odlučila da inicira razgovore na ovu temu – zaključuje Jerinić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime