Počela IZBORNA KAMPANJA u BiH: Na listama 128 političkih subjekata i 7.497 kandidata

0

Izborna kampanja za ovogodišnje opšte izbore u BiH, koji će biti održani 7. oktobra, počela je jutros u 7 sati i trajaće do 6. oktobra u 7 časova, kada nastupa predizborna tišina.

 

Građani će na izborima birati predsjednika Republike Srpske i članove Predsjedništva BiH, te poslanike u Narodnoj skupštini RS i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkom domu u parlamentu FBiH i u skupštinama 10 kantona u Federaciji.

U trci za predsjednika RS su kandidati koalicije SNSD, DNS i SP Željka Cvijanović i Saveza za pobjedu Vukota Govedarica, između kojih će se voditi najžešća bitka.

Foto RAS arhiva

 

Osim njih, u trci za predsjednika, odnosno potpredsjednika RS su: Darko Matijašević (SNS), Radomir Lukić (Prva SDS), Josip Jerković (HDZ BiH), Ramiz Salkić (Zajedno za BiH), Darko Glišić (USD BiH), Admir Čavka (SBB), Jozo Barišić (Hrvatska stranka BiH), Sadik Ahmetović (Nezavisni blok), Ivan Brelak (NS), Živko Kondić (Demokratska stranka invalida BiH), Nedžad Delić (Demokratska stranka invalida BiH), Nikolina Tomšić (Savez za stari grad), Jusuf Arifagić (Nezavisna bosanskohercegovačka lista), Dejan Pejić (LS BiH) i 21 nezavisni kandidat.

Za mjesto srpskog člana Predsjedništva BiH koplja ukrštaju lider SNSD Milorad Dodik i počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić, dok se za to mjesto bore još i Mirjana Popović iz SNS, te Gojko Kličković iz Prve SDS.

Foto: EuroBlic/RAS Srbija

 

Kandidati za bošnjakog člana Predsjedništva BiH su: Fahrudin Radončić (SBB), Mirsad Hadžikadić (Platforma za progres), Senad Šepić (Nezavisni blok), Šefik Džaferović (SDA), Denis Bećirović (SDP), Amer Jergalić (SzBiH). Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bore se Dragan Čović (HDZ BiH), Jerko Ivanković-Lijanović (Narodna stranka Radom za boljitak), Boriša Falatar (Naša stranka), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (DF).

Na ovogodišnjim izborima između 7.497 kandidata bira se ukupno 518 nosilaca mandata. Na kandidatskim listama naći će se 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata. Centralna izborna komisija BiH ovjerila je 804 redovne kandidatske liste i 73 liste za kompenzacione mandate.

Pravo glasa ima 3.352.933 birača

Član CIK BiH Stjepan Mikić izjavio je da je 23. avgusta zaključen izvod iz centralnog biračkog spiska i da pravo glasa u oktobru ima 3.352.933 birača.

– Od toga, redovnih birača je 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu je 8.306, raseljenih koji glasaju lično 12.046, dok je za glasanje putem pošte registrovano 76.726 birača – precizirao je Mikić.

On je naveo da je za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu registrovano 1.085 lica.

– Po jedno biračko mjesto biće otvoreno u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu – rekao je Mikić i dodao da će biračka mjesta biti otvorena i u konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Izbori će koštati 8,5 miliona KM

Kada je riječ o finansiranju izborne kampanje ono se za ovogodišnje izbore računa tako da se broj birača u svim izbornim jedinicama u kojima politički subjekt ima kandidatsku listu ili kandidata pomnoži sa 0,30 KM, odnosno za kantonalne skupštine sa 0,20 KM.

 

Procjena je da će provođenje opštih izbora koštati oko 8,5 miliona KM, od čega je 4,7 miliona KM namijenjeno za plaćanje članova biračkih odbora, 1,2 miliona KM za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkog materijala i 650.000 KM za poštanske usluge dostavljanja glasačkog materijala.

Prvi put na izborima 7. oktobra na biralištima, kojih će biti otvoreno oko 5.500, biće postavljene prozirne biračke kutije.

Oko 500 posmatrača pratiće stranačke skupove

U Koaliciji „Pod lupom“ saopštili su da će od danas imati raspoređene posmatrače, koji će posjetiti blizu 500 predizbornih skupova partija.

Oni će izvještavati o tenzijama, govoru mržnje, organizovanom prevozu učesnika, zabranjenim i nedozvoljenim aktivnostima, poklonima, besplatnoj hrani i besplatnom piću, zloupotrebi javnih resursa i dominantnim temama. Pratiće i rad medija. Na dan izbora glasanje će pratiti 4.000 njihovih posmatrača.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

 

Navode da pod izborne nepravilnosti koje građani treba da prijave su: zloupotreba ličnih podataka u svrhu glasanja poštom, nedozvoljeni pritisci na birače i zastrašivanje (nuđenje zaposlenja ili prijetnja otkazom u zamjenu za glas, pokloni, prijetnje, poziv na nasilje i ugrožavanje sigurnosti), pojavljivanje imena preminulih osoba na biračkim spiskovima, veći broj prijava i odjava prebivališta građana u opštinama s ciljem manipulacije izbornom voljom građana i uticajem na izborni rezultat…

Zabrane za kandidate

Kandidatima je zabranjeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, ometati skupove drugih političkih stranaka, obećavati novčane nagrade s ciljem dobijanja podrške birača ili prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata, podsticati na glasanje osobe koje nemaju pravo glasa, tjerati građane da glasaju više puta ili u ime druge osobe, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao, koristiti materijal koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i videozapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge oblike komunikacije koji mogu tako djelovati, lažno se predstavljati u ime bilo kojeg političkog subjekta, koristiti domaća i međunarodna sredstva komunikacije s ciljem uticaja na birače…

Iz Kolacije navode da sve ovo građani mogu prijaviti i doprinijeti pravičnijem izbornom procesu i promjenama koje vode ka boljem demokratskom društvu.

 

 

Srpskainfo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime