ŠTA NAS ČEKA DO 7. OKTOBRA Fer kampanju obećali samo usmeno

0

Iako je počela kampanja za ovogodišnje opšte izbore u BiH, prvi ljudi stranaka u Republici Srpskoj još nisu potpisali sporazum o poštovanju izbornog i etičkog kodeksa, kao što je to bila praksa ranijih izbora.

Inicijativu za takav sporazum niko nije podnio, pa nije poznato ni da li će lideri partija uopšte potpisati takav dokument. Potpredsjednik SNSD Radovan Višković kaže za Srpskainfo da još niko nije tražio da predsjednici stranaka potpišu sporazum o vođenju fer kampanje.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Tamo gdje se bude tražilo da se potpiše takav sporazum, na nižim nivoima, predstavnici SNSD će učestvovati – poručuje Višković i dodaje da će se ova partija odazvati pozivu i za „krovno“ potpisivanje.

Potpredsjednik SDS Nedeljko Glamočanin kaže da su se ranijih godina potpisivali sporazumi o vođenju fer kampanje, ali da se oni nisu poštovali jer su se kampanje vodile jako prljavo.

– Ove godine niko nije inicirao da se takav dokument potpiše, ali bude li poziva SDS će ga potpisati i poštovati – poručio je Glamočak.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nedeljko Glamočak

On kaže da je vrijeme da se građanima predstave prave vrijednosti, umjesto što se partije bave pljuvanjem i ponižavanjem suparnika. Glamočak navodi da je SDS u Kotor Varošu u tom tonu i započeo kampanju i to na štandu sa korpom jabuka koje simbolišu toleranciju.

U međuvremenu, na lokalnom nivou – u Prijedoru su u organizaciji Koalicije Prva tolerancija predstavnici 12 partija potpisali sporazum o poštivanju izbornog etičkog kodeksa za političke kandidate na opštim izborima. Sporazum su potpisali DNS, NDP, Nezavisni blok, PDP, PDA, Prva SDS, SNSD, SP, SDS, SDA, Stranka za BiH i Ujedinjena Srpska.

Koordinator Koalicije Aleksandar Drakulić rekao je da ovaj dokument nije obavezujući, nego predstavlja dobru volju političkih subjekata da njegove odredbe poštuju tokom kampanje.

Apel

Istovremeno, Upravni odbor PIK, Misija OEBS u BiH i Savjet Evrope apelovali su na političare u BiH da kampanju vode bez negativne, neodgovorne i retorike podjela. Poručili su političarima da se fokusiraju na pitanja koja su od istinske važnosti za građane, kao što su vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije.

– Izbori moraju biti slobodni i fer. Vlasti BiH na svim nivoima, političke stranke i kandidati moraju obezbijediti integritet i bezbjednost izbornog procesa. Međunarodnim i domaćim posmatračima izbora treba omogućiti da dužnost nesmetano obavljaju. Sloboda medija, pluralizam i odgovornost od ključne su važnosti za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu i moraju se poštovati – ističe se u saopštenju.

Pozvali su građane BiH sa pravom glasa da to pravo ostvare tako što će 7. oktobra izaći na izbore.

Obećanje Cvijanovićeve i Govedarice

Kandidati za predsjednika RS Željka Cvijanović (SNSD) i Vukota Govedarica (SDS) su se u odvojenim sastancima sa šefom Izborne posmatračke misije OEBS Peterom Tejlerom obavezali da će voditi kampanju u fer i demokratskoj atmosferi.

Foto RAS arhiva

– Učinićemo sve da predizborna kampanja i izbori prođu u dostojanstvenoj i korektnoj atmosferi. To priliči modernim i civilizovanim društvima – rekao je Govedarica.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime