U toku javni konkurs za SMJEŠTAJ U DOMOVIMA: Studentski centar Pale otvara vrata za 550 studenata

0
dav

U Studentskom centru Pale u Istočnom Sarajevu u toku ove akademske 2018/19. godine biće smješteno oko 550 studenata.

Navodi to za Srpskainfo direktor “Studentskog centra” Damjan Škipina, podsjećajući da je u toku konkurs za smještaj studenata, koji je raspisan 20. avgusta.

– Konkurs će biti otvoren do 15. septembra, ali ćemo ga, kao i do sada, produžiti dok kapaciteti ne budu popunjeni – dodao je Škipina.

Ističe da pravo na konkurisanje imaju redovni studenti osnovnog i master studija Univerziteta u Istočnom Sarajevu. On je napomenuo da se bodovanje radi prema kriterijumima utvrđenim konkursom, a da prednost imaju brucoši, studenti sa boljim prosjekom, djeca poginulih boraca, djeca bez roditelja, te studenti čije je mjesto prebivališta udaljenije od Studentskog centra.

– Domovi su opremljeni u skladu sa potrebama studenata i zahtjevima studentskog standarda. Studenti će biti smješteni u dvokrevetne i trokrevetne sobe, a svaka soba ima kupatilo – rekao je Škipina.

Foto Privatna arhiva

Damjan Škipina

On je dodao da Studentski centar Pale korisnicima pruža usluge smještaja i ishrane. Kada je riječ o hrani, Škipina kaže da su obezbijeđena tri obroka dnevno, te da je zdravstvena ispravnost pod stalnim inspekcijskim nadzorom i u skladu sa propisanim normativima.

On navodi da je mjesečna cijena boravka u Domu u akademskoj 2017/18. godini iznosila 125 KM, a cijena za ovu akademsku godinu biće utvrđena prema pravilniku resornog ministarstva na osnovu troškova iz prethodne godine, koji se odnose na servisiranje i održavanje osnovnih usluga.

– S obzirom na to da imamo status studentskog centra, dužni smo da svojim korisnicima, osim usluga smještaja i ishrane, obezbijedimo sportske i kulturne sadržaje u skladu sa Zakonom o studentskom standardu – ističe Škipina i dodaje da Studentski centar Pale ima terene za fudbal, košarku i odbojku.

Šest miliona od Vlade RS

Dušan Simanić, predsjednik studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da očekuju da Vlada Republike Srpske ispuni obećanja i da se, konačno, krene u izgradnju studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu. On kaže da bi i studenti koji studiraju u tom dijelu Istočnog Sarajeva imali uslove koje sada imaju studenti na Palama i u Foči.

– Jedan od prioriteta izgradnje studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu je i rješavanje stambenog pitanja zgrade Rektorata. Adaptirani toalet trenutno koristi 50 djevojaka u paviljonu koji se nalazi u zgradi Rektorata i to zaista nisu humani uslovi za život u 21. vijeku – kaže Simanić.

Simanić kaže da je predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović u maju najavila da će za novi studentski dom u Istočnom Novom Sarajevu biti obezbijeđeno šest miliona KM, te da je za to već pripremljena dokumentacija.

– Mi smo se u avgustu obratili Vladi RS, a odgovor smo dobili iz Ministarstva prosvjete i kulture u kojem nam je rečeno da će tender biti raspisan čim se provedu i preostale zakonske procedure – rekao je Simanić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime