Padaju odluke o platama, upitan i izbor Mišićeve

0

BANJALUKA – Ustavni sud Republike Srpske proglasio je juče neustavnim način biranja rukovodstva Saveza sindikata RS, kao i različitih odbora i komisija, te način na koji se biraju članovi Kongresa i kako se usvajaju finansijski plan i završni račun.

Dok za Božu Marića, predsjednika Sindikata uprave, koji je podnio apelaciju, osporavanje ovih odluka Statuta Saveza sindikata RS znači da su osporeni svi akti koje je trenutno rukovodstvo donijelo, u vrhu Saveza sindikata kažu da se radi o spekulacijama, te da je Ustavni sud samo osporio nekoliko manjih odredaba, koje će, kako tvrde, u najkraćem roku biti ispravljene.

U saopštenju Ustavnog suda ocijenjeno je da je neusaglašenost osporenih odredaba rezultat toga što one, kako je rečeno, nemaju pravni osnov u hijerarhijski višem zakonskom aktu.

“Ustavni sud utvrdio je da je, normirajući na ovaj način, donosilac osporenih statutarnih odredaba postupio suprotno zajamčenom ustavnom načelu vladavine prava i podjele vlasti”, saopšteno je iz najviše pravosudne institucije RS.

Marić kaže za “Nezavisne” da je ova odluka pokazala da su oni u pravu u višemjesečnom ratu koji je tinjao između Sindikata uprave i Saveza sindikata, a koji je početkom godine rezultirao raskolom.

“Odluka pokazuje da smo mi bili u pravu kada smo istupili, jer nismo mogli da promijenimo nezakonito djelovanje unutar organizacije. Ovim se takođe pokazalo da oni djeluju potpuno van pravnog sistema i funkcionišu kao jedna kriminalna organizacija koja je potrošila preko 15 miliona maraka”, rekao je on. Tvrdi da je osporen cijeli Statut i da su sve odluke koje su u međuvremenu donesene, sada osporene.

“Odluke koje su donosili su nezakonite i neustavne i sve odluke koje je potpisivala Ranka Mišić takođe, jer je na neustavan i nezakonit način izabrana na mjesto predsjednice. Sad se otvara Pandorina kutija poslije koje će se mnogi uhvatiti za glavu”, rekao je Marić.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, rekla nam je da ona nije pravnik, te da se obratimo Goranu Stankoviću, generalnom sekretaru Saveza, koji tvrdi da su priče o osporavanju svih odluka spekulacije i širenje panike, za šta, kako ističe, nema osnova.

“Svi mi dobro znamo da odluke proizvode dejstvo od momenta donošenja i objavljivanja u ‘Službenom glasniku’. Sve što je do sada urađeno, urađeno je u skladu s Ustavom i zakonom. Ova odluka samo govori šta je potrebno promijeniti, što ćemo mi uraditi, i nastaviti normalno da djelujemo”, rekao je Stanković. Tvrdi da nije tačno da je osporen cijeli Statut, već samo nekoliko članova.

“Da je stvarno osporen Statut, onda bi u Odluci bilo jasno navedeno tako i ne bi se ulazilo u suštinu spora. Jasno se vidi da je osporeno nekoliko manjih odredaba”, rekao je on.

Ako je suditi prema Marićevim riječima, u vodu bi mogli pasti i posebni kolektivni ugovori za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture, za zaposlene u javnim službama RS, za zaposlene u organima uprave, kao i za one zaposlene u komunalnim i uslužnim djelatnostima RS. U vodu bi, takođe, mogao pasti i Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti lokalne samouprave, kojim su svim zaposlenima u lokalnim samoupravama povećane plate.

Ono što je najvažnije, i odluka o najnižim platama u RS bi, ukoliko je predsjednik Sindikata uprave RS u pravu, takođe mogla biti dovedena u pitanje. Podsjećanja radi, apelacija je podnesena sredinom prošle godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime