EKOLOŠKA KATASTROFA Modrac bez kisika, jezerom plutaju MRTVE RIBE (VIDEO)

0

Hidroakumulacijom Modrac na području Tuzlanskog kantona posljednjih dana plutaju mrtve ribe. O ovoj pojavi članovi Sportsko-ribolovnog društva „Smuđ“ iz Lukavca obavijestili su nadležne kantonalne i općinske inspekcije te rukovodstvo brane na jezeru Modrac i JP „Spreča“.

Primijećeno je i da rakovi u blizini brane traže spas uz obalu te da je na tom lokalitetu voda poprimila neprirodnu boju i da se osjeti smrad hemikalija.

– Izlaskom na lice mjesta utvrdili smo da se u vodi nalazi izuzetno mala koncentracija kisika, ispod dva miligrama po litru, a na pojedinim mjestima i ispod jedan miligram po litru. Poređenja radi, smuđu je potrebno sedam miligrama po litru da bi normalno funkcionisao. Nedostatak kisika u vodi doveo je do umiranja riba, koje su najosjetljivije. Po pet uzoraka ribe poslali smo na ispitivanje u dvije akreditovane ustanove i sada čekamo rezultate tih analiza – navode iz SRD „Smuđ“.

Zbog posljednjih događanja, preventive radi, zaustavljen je i rad fabrike vode na Ceriku kojom se snabdijeva Tuzla. Parametri vode na Ceriku bili su veoma dobri, ali se nije htjelo rizikovati, pa su postrojenja bila isključena, piše Avaz.ba.

U SRD „Smuđ“ navode da je glavno pitanje koji je to hemijski proces uzrokovao smanjenje kisika u vodi i pomor ribe.

Upoznat i tužilac

– Nadamo se da ćemo imati odgovor nakon što dobijemo izvještaj o kvalitetu uzoraka vode koje su uzeli nadležni iz firme TQM i laboratorija JP „Spreča“. Takođe, upoznati su i tužilac i policija, koja je bila na licu mjesta i napravila zapisnik. Obišli smo i Bokavićku obalu, na kojoj smo primijetili veći broj uginulih jedinki deverike, babuške i smuđa te uzeli uzorke vode – navode iz SRD „Smuđ“.

Iz „Smuđa“ pozivaju sve ribolovce da prijave bilo kakve promjene jezeru i rijekama.

– Od nadležnih tražimo da uspostave kontinuirani monitoring zagađenja rijeka i jezera, kako bismo mogli primorati zagađivače da zagađenje svedu u granice dozvoljenog – dodaju iz ovog društva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime