OTKRIVAMO Šta će ruski “Gasprom” da radi u Zvorniku

0

U Zvorniku je planirana izgradnja pogona za utečnjavanje prirodnog gasa u blizini postojećeg gasovoda u Republici Srpskoj.

Uvođenjem nove tehnologije i novog oblika korištenja prirodnog gasa planirano je povećanje udjela prirodnog gasa u energetskom bilansu Republike Srpske, što doprinosi opštem razvoju gasnog sektora u Republici Srpskoj, poboljšanju ekonomskih i ekoloških standarda za privredu i stanovništvo Republike Srpske.

Ovo za Srpskainfo kažu u preduzeću „Gas Res“, čiji su predstavnici krajem prošle godine sa upravom „Gasprom SPG tehnologije“ iz Sankt Peterburga potpisali sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća između ovih kompanija i pismo namjere.

Zajedničko preduzeće biće smješteno u Banjaluci, dok će fabrika biti izgrađena u Zvorniku, čija je vrijednost procijenjena na  oko 70 miliona evra.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u nedelju sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom razgovarao o projektu koji “Gasprom” želi da realizuje u Zvorniku.

Na našte pitanje šta je nakon potpisivanja sporazuma sa „Gaspromom“ urađeno, u preduzeću „Gas Res“ kažu da su „obavljane predinvesticione aktivnosti pripreme ulaznih podataka za Studiju izvodljivosti, odabira konkretne lokacije i definisanja pravno-organizacionih rješenja kompanije koja će realizovati projekat izgradnje pogona za utečnjavanje prirodnog gasa u Republici Srpskoj“.

Udio prirodnog gasa u energetskom bilansu Republike Srpske je svega 2,96 odsto. Srpska nema proizvodnju prirodnog gasa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime