Saobraćajni kolaps u Bijeljini: Građani ogorčeni zbog stalnih gužvi na ulicama

0

Građani Bijeljine suočeni su sa saobraćajnim gužvama na području grada, iako je režim saobraćaja promjenjen u pojedinim ulicama i otvoreni novi kružni tok kod Željezničke stanice.

Problemi u saobraćaju u Bijeljini traju već dvije godine, koji su nastali uslijed izgradnje kanalizacije u sjevernom dijelu grada i pored gradskog parka. Stanovnici navode da i pored novog kružnog toka, ali i postavljanja semafora na mostu u ulici Majora Dragutina Gavrilovića, oni nisu riješeni. Vozači i pješaci upozoravaju da bi još mnogo toga trebalo uraditi kako bi se saobraćaj u gradu nesmetano odvijao.

Istovremeno, radovi na nekoliko gradilišta i na saobraćajnicama u gradu, iscrpili su strpljenje građana. Radi rasterećenja ulice Žrtava fašističkog terora, pored parka, i kružnog toka kod Bleda trajno je izmjenjen režim saobraćaja u Atinskoj ulici, koja je ostala jednosmerna ali je promjenjen smijer kretanja, što zbunjuje vozače.

– Stalno nešto mijenjaju. Iako pratim saobraćajne znakove, mora se dobro koncentrisati čovijek da neizazove kakvu nesreću. Razumijem da se moramo istrpiti. Tako je kad se radi i gradi. Ali nadležni su morali ponuditi bolja rješenja. Kad je špic od tri do četiri po pola sata se ne može izaći iz grada. Mi, domaći, se nekako i snalazimo. Vozimo prečicama i zaobilaznim putevima ali vozači u tranzitu stvarno imaju poteškoća – kaže Bijeljinac Milorad Modraković.

Svečano je otvoren novi kružni tok kod Željezničke stanice, a počelo je i postavljanje semafora na raskrsnici Ulica Dušana Baranina, 1. maja i Majora Dragutina Gavrilovića, koja je jedna od najkritičnijih u gradu. Ipak, ovo su dvije od 15 mjera koje bi trebalo hitno da se preduzmu da bi se unaprijedila bezbjednost saobraćaja u gradu.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Bijeljina Emir Osmić pojašnjava da su promjena režima saobraćaja, postavljanje svjetlosne saobraćajne signalizacije, ponovno iscrtavanje horizontalne signalizacije, postavljanje stacionarknih kamera i posebnih objekata za smanjenje brzine kretanja, samo su neke od predloženih mjera.

Foto: Goran Bobić/RAS Srbija

– Predložili smo promjenu prvenstva prolaza na raskrsnicama Račanske i Dimitrija Tucovića, kao i Beogradske i Dimitrija Tucovića. Nova rješenja potrebna su i u Sremskoj ulici, izmjeniti režima saobraćaja u Atinskoj ulici.  Da bi se ubrzao protok saobraćaja predloženo je i ukidanje pješačkog prelaza od Centra za kulturu prema zgradi gradske uprave, jednog od pet na putu od stotinu metara. Problem bezbjednog odvijanja saobraćaja posebno je ozbiljan u zonama škola u Dvorovima i Patkovači – kaže Osmić.

Dodaje da je Saobraćajna policija nadležnom gradskom odjeljenju predložila i intenziviranje aktivnosti na sanaciji oštećenja na ulicama, asfaltiranje makadamskih ulica, smanjenje broja parking mjesta bolje osvjetljenje ulica kako bi se povećala bezbjednost pješaka i vozača.

Prijedlozi ostaju mrtvo slovo na papiru

Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja u Bijeljini redovno dostavlja Skupštini grada informacije sa prijedlozima mjera za poboljšanje bezbjednosti. Međutim, većina ih, uprkos, činjenici da ih skupština u pravilu jednoglasno usvaja, godinama ostaje mrtvo slovo na papiru, dok rastući broj saobraćajnih nezgoda potvrđuje da za nemar prema njihovoj realizaciji nema mjesta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime