SVETI GRAL SVIH VISKIJA Kolekcionar iz Azije flašu ovog pića platio 1,1 MILION DOLARA

0

Rijetka flaša škotskog viskija prodata je za više od 1,1 milion dolara u Edinburgu, u Škotskoj, što je čini najskupljom bocom viskija na svijetu koja prodata na nekoj aukciji.

U.S. Reality Check🗽@USRealityCheck

This bottle of whisky just sold for $1.1M The 60-year old Macallan Valerio Adami 1926, considered the “Holy Grail” of whiskies by experts, was sold at a Bonhams auction in Edinburgh for almost $1.1 million. http://twib.in/l/rML66dbaLaoE 

Flašu viskija “Makalan Valerio Adami” iz 1926. godine kupio je privatni kolekcionar iz Azije koju je telefonski dao ponudu, rečeno je za CNN iz aukcijske kuće “Bonams”.

Ovim je oboren prethodni rekord te kuće iz maja kada su prodali još jednu bocu istog alkoholnog pića za nešto malo više od milion dolara u Hongkongu.

Viski je bio u bačvi šest decenija prije flaširanja 1986. godine. Eksperti ga nazvali “Svetim gralom” svih viskija zbog njegovog kvaliteta, vrijednosti i berbe.

ABC News

@ABC

CHEERS: A bottle of a 60-year-old The Macallan Valerio Adami 1926 was sold at auction for a record breaking $1.1 million. Only 24 bottles were produced of the highly sought-after whisky. https://abcn.ws/2yfz9XO 

– Najozbiljniji svjetski kolekcionari viskija strpljivo će čekati mnogo godina da se na tržištu pojavi takva boca – naveo je u saopštenju somelijer za viski u Edinburgu Martin Grin.

Prethodni vlasnik je tu flašu kupio od destilerije “Makalan” za nepoznatu sumu 1994. godine.

Ova boca je dio limitiranog izdanja od 24 faše čije su etikete djelo dvojice pop-artista, Valerija Adamija i Pitera Blejka.

“Bonams” je objavio da ne znaju koliko još od 12 flaša ovog viskija postoji, piše Blic.

Za jednu se veruje da je “nastradala” u zemljotresu u Japanu 2011. godine, a najmanje jedna je “otvorena i popijena”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime