Uz manja zakašnjenja OTVORENA sva biračka mjesta u BiH

0

U Banjaluci je na vrijeme otvoreno 260 biračkih mjesta, a neznatnog kašnjenja bilo je na 10 biračkih mjesta, rekla je Srni predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluke Nada Batinar.

Batinar je navela da je riječ o kašnjenjima od sedam do 20 minuta.

U Banjaluci 191.175 birača moći će da ostvare biračko pravo na 270 biračkih mjesta.  Posredstvom 24 mobilna tima biće obezbijeđeno glasanje za 940 birača, rekla je Batinar.

Foto: S. Pašalić/RAS Srbija

Sva biračka mjesta na području Trebinja jutros su otvorena u 7 časova i nije bilo problema prilikom njihovih otvaranja, potvrđeno u Policijskoj upravi Trebinje. Pravo glasa na 45 redovnih birališta ima 30.462 birača.

Gradska izborna komisija akreditovala je 535 posmatrača iz redova politickih subjekata, a na biralistima su akreditovani i posmatrači OEBS-a.

Prema podacima GIK Trebinje otvaranje jednog biračkog mjesta kasnilo 15 minuta. Predjednica GIK TB Željka Ružić potvrdila je da je riječ o biračkom mjestu gdje je otvaranje kasnilo jer je biračkom odboru trebalo više vremena da odradi pripreme radnje. Glasanje na ovom biračkom mjestu biće produženo do 19.15 časova. Kašnjenje je bilo na biračkom mjestu u zgradi Elektrohercegovine.

Foto: D. Čolović/RAS Srbija

I u Prnjavoru je sve počelu uredno, a kako kažu posmatrači, nije bilo incidenta. U OŠ “Nikola Tesla” od jutros je gužva, a svoje pravo glasa za sada su iskoristili mahom penzioneri.

Na području opštine Srebrenica u 7 časova otvoreno je svih 28 biračkih mjesta na kojima može da glasa 10.219 birača upisanih u birački spisak, saopšteno je Srni iz Opštinske izborne komisije.

Nije bilo nikakvih problema pri otvaranju birališta, a na nekim biračkim mjestima neposredno nakon otvaranja formirani su redovi jer su mnogi građani poranili da obave građansku dužnost.

Foto: S. Pašalić/RAS Srbija

Za današnje opšte izbore u opštini Srebrenica u centralnom biračkom spisku registrovano je 10.219 birača.

Biračka mjesta na području Istočnog Sarajeva otvorena su na vrijeme i nije bilo problema prilikom otvaranja, potvrđeno je u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo. Samo na nekoliko birališta izborni proces je počeo sa kratkim zakašnjenjem, jer su na nekim biralištima članovi biračkih odbora zatražili ponovno brojanje glasačkih listića, kažu iz opštinskih izbornih komisija.

Na području opština Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč i Istočni Drvar otvorena su sva biračka mjesta, potvrdili su Srni predsjednici opštinskih izbornih komisija.

Foto: Srna

U Bosanskom Grahovu registrovano je ukupno 2.913 birača koji će moći da glasaju na šest biračkih mjesta i putem jednog mobilnog tima, rekao je Srni predsjednik OIK-a Bosansko Grahovo Dragiša Kovačević.

U Drvaru je registrovano ukupno 6.375 glasača koji će glasati na 16 biračkih mjesta, putem tri mobilna tima i na biračkom mjestom za glasanje na nepotvrđenim listićima, rekao je Srni predsjednik OIK-a Drvar Nena Bosnić.

U Glamoču je registrovano ukupno 3.760 birača, koji će moći da glasaju 11 biračkih mjesta, putem jednog mobilnog tima i na jednom biračkom za glasanje u nepotvrđenim listićima, rekla je Srni predsjednik OIK-a Glamoč Ružica Marković.

U Istočnom Drvaru registrovano je ukupno 152 birača, koji će glasati na jednom biračkom mjestu, rekao je Srni predsjednik OIK-a Istočni Drvar Miloš Bajić.

Glasanje na biračkom mjestu u Miljevini, jednom od 36 na području opštine Foča, još nije počelo zbog kašnjenja jednog člana biračkog odbora, potvrđeno je Srni u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Očekuje se da glasanje u Miljevini počne oko 8.30 časova, do kada bi trebalo da stigne član biračkog odbora iz Sarajeva. Od 35 biračkih mjesta, koja su otvorena, početak glasanja je kasnio po desetak minuta na četiri mjesta zbog brojanja glasačkih listića.

Na području opštine Gradiška sedam redovnih biračkih mjesta otvoreno je sa zakašnjenjem, dok je ostalih 86 otvoreno na vrijeme u 7 časova, rekla je predsjednik Opštinske izborne komisije Gradiška Nada Živković.
Ona je istakla da je do kašnjena u otvaranju biračkih mjesta došlo zbog dodatnog brojanja glasačkih listića.

Foto: Srna

Biračko mjesto u Miljevini otvoreno je 8 časova, pa će glasanje trajati do 20 časova, potvrdio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Foča Branimir Radović. Ovo biračko mjesto nije na vrijeme otvoreno zbog kašnjenja jednog člana biračkog odbora iz Sarajeva.

Sva biračka mjesta na području grada Mostara otvorena su jutros u 7 časova, izjavio je predsjednik Gradske izborne komisije Hilmo Đidelija. Đidelija je rekao da na području Mostara ima 147 redovnih biračkih mjesta, jedno za glasanje u odsustvu, te tri mobilna tima.

U Mostaru pravo glasa na ovogodišnjim opštim izborima ima 99.195 birača, od čega 128 u odsustvu.

U Bijeljini je otvoreno 147 biračkih mjesta za glasanje na opštim izborima u BiH na kojima pravo glasa ima 108.300 birača, rekla je Srni član Gradske izborne komisije /GIK/ Dijana Savić Božić.
Božićeva je navela da je na nekoliko biračkih mjesta bilo kašnjenja zbog nedolaska članova biračkih odbora ili zbog brojanja glasačkih listića.

Foto: T. Vukomanović/RAS Srbija

Prema njenim riječima, do sada nije bilo primjedbi na izborni proces koji u Bijeljini provodi 180 biračkih odbora i sedam mobilnih timova.

Jedno biračko mjesto u zgradi Biblioteke u centru grada određeno je za glasanje u odsustvu, a za glasanje putem pošte prijavljen je 1.741 birač za Bijeljinu.

Od 136 biračkih mjesta u Brčko distriktu BiH 129 otvoreno je na vrijeme.

Otvaranje na pet birališta je kasnilo do pola sata, a na dva više od pola sata. Prema riječima Andree Strkalj Mrkonbur, predsjednika Izborne komisije Brčko distrikta razlozi su tehničke prirode. Na biračkom spisku je 63.809 biraca od čega 37.355 birača ima entitetko drzavljanstvo FBiH, a 26.470 RS.

Građani Brčko distrikta bez entitetskog drzavljanstva neće moći glasati na ovim izborima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime