CARICA IZ BILEĆE Turci nudili Tijani Bošković milione da igra odbojku za njih, a evo šta im je ona rekla

0

Jedno je biti najbolji na svijetu. Nešto sasvim drugo biti vođa takve generacije, djevojka kojoj nude “avione i kamione” da igra za drugu državu, a ona ostane vjerna Srbiji. Baš to je uradila Tijana Bošković.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije popela se na krov svijeta, a dio istinski fenomenalne generacije je i pomenuti korektor, koja je proglašena za MVP šampionata planete u Japanu.

Da će jednoga dana biti najbolja na svijetu, Boškovićeva je slutila i 2014. godine, kada je bila gost “Blica”. Tada je u zanimljivom razgovoru otkrila mnoge detalje o svojoj karijeri, kao i taj da su joj Turci nudili basnoslovne sume novca da zaigra za njihovu državu, piše Blic.rs.

Boškovićeva je rođena u Trebinju, a iz Bileće je u Vizuru stigla sa 15 godina.

– To je mali grad u Hercegovini u kome za jednu djevojčicu nije bilo izbora jer je postojao samo jedan sport – odbojka. Starija sestra Dajana je prva počela da trenira, a ja tek kasnije na njen nagovor. Malo po malo, stigla sam do prvog tima u kome je Zoran Vidaković prepoznao moj talenat i tako je sve počelo. Sasvim slučajno. Sada cijeli taj period zauzima posebno mjesto u mom srcu – ispričala nam je Tijana.

Tada je stan dijelila sa drugaricama, igrala je praktično za hranu, a u novom klubu je dobila sve, pa i stipendiju. Dobila je, nedugo zatim, i ogromnu pažnju svjetske javnosti, jer je počela da briljira i na međunarodnoj sceni.

Turci su, naime, ponudili ogromne količine novca da je privole da igra za njihovu zemlju. Njena skromnost i ljubav prema otadžbini su ipak došli su do još većeg izražaja.

– Te 2011. godine moja porodica i ja bili smo gosti u Istanbulu. Nudili su sestri i meni pasoš, a Galatasaraj ugovor… Nisu pitali šta košta. Ali, da ne bude zabune, nije bilo šanse da prihvatim. Iako je sve to što su nudili izgledalo kao bajka, niti sam pomišljala na to, niti bi tata to podnio. Samo Srbija je dolazila u obzir! Evo i dan danas me zovu drugarice i bivše saigračice Hercegovine, čestitaju, pričaju kako su navijale, to je još jedna potvrda da nisam pogriješila – sa ponosom je tada pričala Tijana.

Sa samo 17 godina zaigrala je na Svjetskom prvenstvu, pa joj je taj osjećaj, verovatno, promijenio svijest o samoj sebi.

– Nije ni meni bilo svejedno kada je pred prvi meč sa Turskom selektor Terzić rekao da počinjem od starta. A na klupi jedna Jovana Brakočević, u Beogradu Sanja Malagurski i Ana Bjelica. Čudan osjećaj, vjerujte. Međutim, kako su minuti prolazili, a potom i mečevi, potpuno sam se opustila. Veliku ulogu u tom procesu odigrala je i moja cimerka, Stefana Veljković, sa kojom sam puno pričala tih dana, ali i roditelji, koji su zvali prije i poslije svake utakmice.

Srbija prvak svijeta u odbojci. Zvuči nestvarno, zar ne? A taj uspjeh reprezentativki Srbije i onih koji ih vode – zapravo uopšte ne treba da čudi kada se u obzir uzmu tri stvari.

– Prija kada te neko poredi sa ‘Ivanom Groznim’, što bih krila, ali i obavezuje. Prosto, vidim sebe na vrhu i ne plašim se uspjeha, ali vrlo dobro znam i koliko me dug put čeka. Još mnogo treninga, prolivenog znoja i poena potrebno je da bi se vinula u te visine i bila broj jedan – poručila je Boškovićeva 2014. godine za “Blic”.

I eto… četiri godine kasnije, scena zbog koje je cijeli naš narod slavio, s koje god da je strane Drine.

Mogu Turci da nude dvaput više od prve sume. I avione i kamione. Ali, za djevojku koja je iz Bileće stigla u Vizuru, pa se tu iskristalisala u najbolju na svijetu – nema novca zbog kog bi prestala da igra za Srbiju. Uostalom, sada je njen vođa. I, sada je – najbolja odbojkašica svjetskog prvenstva.

I to baš onako kako je kao klinka i vidjela sebe – na krovu svijeta, u dresu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime