Deklarativna podrška

0

Višečlane porodice već godinama upozoravaju da je pronatalitetna politika kod nas samo deklarativna, te da im je za normalan život i opstanak potrebna veća podrška.

Skupili su i više od 11.000 potpisa za peticiju kojom su tražili da se u toj oblasti nešto mijenja na bolje, ali bez vajde. Smatrali su, recimo, da potpuno treba da se ukine cenzus za dobijanje dječijeg dodatka, koji je prilično nepovoljan za mnoge porodice. O tome svjedoče razni primjeri onih koji nemaju ovaj dodatak zbog toga što im primanja za samo nekoliko maraka premašuju dozvoljena za ostvarivanje tog dodatka.

Stvar je, kažu, koliko u novcu, toliko i u principu, jer se takvim propisima niko ne ohrabruje za rađanje više djece.

Dodatno razočaranje nedavno su doživjele i višečlane porodice najtežih ratnih vojnih invalida, koje su do skoro imale pravo na dodatak na djecu, bez obzira na to kakvog su materijalnog stanja. Smatralo se valjda da je njihov doprinos državi takav da im pripada poseban status, baš kao i porodicama poginulih boraca i civilnih žrtava rata. Odluka da se to promijeni u novom zakonu o dječjoj zaštiti utoliko ih je više iznenadila.

Jasno je da država dvije decenije nakon završetka rata ima potrebu da odvoji socijalna davanja od statusnih naknada, posebno ako se mislimo kretati na putu ka EU, ali se mora i suočiti sa posljedicama svih svojih odluka. Nezaustavljiv pad nataliteta je samo jedna od njih.

Autor: 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime