Beskrupulozni direktori

0

Direktor Osnovne škole “Georgios A. Papandreu” u Aleksandrovcu Veljko Vujaković diskriminisao je nastavnicu u školi tako što joj je oduzimao časove vođenja novinarske sekcije dodjeljujući ih nastavnici-pripravnici sa kraćim vremenskim stažom.

Ovo je potvrđeno presudom banjalučkog Okružnog suda, a Vujaković će zbog svega svojoj radnici morati isplatiti 2.000 maraka na ime nematerijalne štete.

Nepoznato je da li će ovaj novac biti isplaćen iz džepa direktora ili džepa poreskih obveznika.

Sudska presuda je samo potvrdila ono što je godinama javna tajna, a to je da još uvijek postoje direktori, preciznije odgovorne osobe, koje se prema svojim radnicima ponašaju suprotno svim mogućim pravilima.

Nažalost, većina ovakvih slučajeva ostaje pod tepihom, jer se radnici, a u konkretnom slučaju nastavnici, u strahu za vlastitom egzistencijom boje da podnesu tužbe i stvari istjeraju na čistac, barem sudskim putem.

Ono što je još tragičnije jeste da ovakve presude nemaju neki pretjerani značaj za odgovorne, osim moralne satisfakcije za radnike.

Direktor može da diskriminiše svoje radnike koliko hoće, ali to nije krivično djelo, niti će slična presuda direktorima predstavljati otežavajuću okolnost prilikom sljedeće kandidature na istu funkciju.

Ipak, ni radnici, a posebno nastavnici, ne bi trebali da trpe diskriminaciju, jer svi znamo koliko je posao nastavnika odgovoran, posebno za budućnost naše djece.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime