“ŽELIMO NORMALAN ŽIVOT“ Migranti ne odustaju od odlaska u EU, noć proveli POD VEDRIM NEBOM

0

Na graničnom prelazu Maljkovac u Velikoj Kladuši juče je vladala prava drama. Situacija je bila napeta, migranti su se više puta potukli sa policijom. Nekoliko osoba je i povrijeđeno, među njima i djeca. Ipak, migranti nisu odustali od prelaska granice i ulaska u Hrvatsku, pa su noć pod vedrim nebom, uprkos niskoj temperaturi proveli na granici. Sa njima su bili i reporteri Srpskainfo. U potresnim ispovijestima za naš portal otkrili su da im upravo i noći najteže padaju. Pričaju da im je hladno i da ne zaslužuju ovakav odnos policije, jer samo žele normalno da žive.

Zadnjih dana su nam najgore noći, jer su baš hladne, a mi i dalje nemamo nikakav krov nad glavom, već spavamo u šatorima pod vedrim nebom.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ovako je za Srpskainfo počeo priču jedan od migranta koji je zadnje dvije noći proveo na Graničnom prelazu Maljkovac kod Velike Kladuše, a sa ciljem da pređe u zemlje Evropske unije.

– Hrvatska policija nam pravi najviše problema, mi ne želimo ni kod njih da ostanemo, već samo da prođemo i da se spojima sa našim porodicama koje su to ranije uspjele. Želim da idem prema zemljama Skandinavije, jer je moja porodica već tamo – kaže ovaj migrant koji nije želio da mu navodimo ime.

Sličnog mišljenja bile su i njegove kolege, koje smo zatekli u improvizovanom kampu na 100-injak metara od granice.

– Predstavili su nas ko neke kriminalce i problematične momke. Mi to nismo, nego samo pokušavamo da počnemo normalno živjeti. Ovo su skupine od po 200 ljudi koji žive u katastrofalnim uslovima i normalno je da će doći do nekih svađa i tuče između nas – kaže ovaj migrant, koji ističe da je prije par mjeseci krenuo iz Avganistana.

I on ističe da na želi ostati u Hrvatskoj, već da ide prema Njemačkoj gdje su sada njegovi rođaci, ali i da tamo planira naći posao i ostati sigurno neko vrijeme.

Kaže da se među njima proširila priča da će biti pušteni u Hrvatsku na ovom prelazu i da su zato došli tu.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Odavde možemo samo preći u Hrvatsku, nazad se ne vraćamo. Po danu se može izdržati, ali su noći problem. Ima tu dosta male djece, koja teško podnose ovu temperaturu, a meu nama ima i trudnica – ističe naš sagovornik.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime