Srednjoškolci organizovali akciju, prikupljene 33 doze krvi

0

U Domu zdravlja u Palama je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, u kojoj su prikupljene 33 doze ove dragocjene tečnosti.

Akciji, koju su organizovali učenici Srednjoškolskog centra “Pale” i Opštinska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Odjeljenjem za transfuziju krvi Bolnice Istočno Sarajevo, odazvalo se više od 42 osobe.

Sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Pale Jelena Petrović rekla je novinarima da je današnja akcija organizovana na inicijativu maturanata srednjoškolskog centra Pale u kojoj se prijavilo njih 37, a priključilo se i nekoliko studenata.

Ona je istakla da je ovih dana veća potreba za nultom pozitivnom grupom zbog čega akcija i organizovana.

Petrovićeva je navela da su u skorije vrijeme organizovali i proveli nekoliko aktivnosti povodom obilježavanja Nedjelje borbe protiv tuberkuloze, Međunarodnog dana starih i povodom Dječije nedjelje.

Specijalista transfuziolog u Bolnici Istočno Sarajevo Mirna Milošević Ašonja kaže da je današnja akcija, kao i prethodne i sve buduće značajne za njihovu službu, kao i za čitav Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

– Bilo je više od 30 davalaca. Trenutno imamo dovoljan broj zaliha za pacijente bolnice ali najslabija zaliha je krvne grupe nulta pozitivna – izjavila je Ašonja i pozvala sve davaoce koji su ta krvna grupa da se ubuduće prijave i odazovu na akcije.

Nenad Savić rekao je da deveti put daje krv, da je to human, jednostavan gest, koji je nekome mnogo znači.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime