NAJLJEPŠE STABLO MUŠMULE U VIŠEGRADU I kada su suše rađa KRUPNE PLODOVE, a izuzetno je zdravo voće koje nema svako u dvorištvu

0

Kad smo kod naših baka izvoljevali u ponudi hrane iznervirane su na kraju rekle – hoćeš li možda mušmula? Da li ta uzrečica postoji zbog toga što je ovo vrlo rijetko ali zdravo voće, što ga nema svako u svom voćnjaku ili zbog nečeg drugog ostaje za razmišljanje.

Najljepše stablo mušmule u Višegradu ima u svom dvorištu Bogdanka Mirković iz naselja Okolište .

Predivna krošnja drveta i obilat rod plijene pažnju prolaznika s regionalnog puta Višegrad – Sjemeć.

– Svake godine ona rađa i kad su najveće suše puna je krupnih plodova, sigurno može na njoj biti i do 50 kilograma roda – kaže domaćica Bogdanka Mirković.

Ona ističe da od plodova ne prave ni džemove, ni sokove a ni rakiju kako su je neki savjetovali.

Foto: TV BN/RAS Srbija

– Stablo je pored puta i ko god naiđe i pita dozvolimo mu da nabere koliko hoće ploda. Najviše se javljaju oni koji boluju od šećerne bolesti jer misle da im mušmule pomažu – dodaje Mirkovićeva, piše TV BN.

Sadnica mušmule posađena je pored kuće prije 35 godina i od tada komšije skidaju sa stabla mladice da bi ih okalemili na glog jer je to za ovo drvo najbolja podloga.

Bogdanka objašnjava da je mušmula najljepša u proljeće kad se rascvjeta velikim bijelim cvjetovima.

– I dok se mnogi slade plodovima mušmule moji unučići nisu baš raspoloženi da ih jedu jer više vole prskane jabuke i drugo voće iz prodavnice – ističe starica.

Njena unuka Emilija kaže da je probala ukus mušmule i da joj se sviđa.

– Znam da je sadnicu posadio moj pokojni djeda Jovo, a kad je tata bio mali on i njegovi drugo su voljeli da se pentraju po njoj i beru plodove – ispričala je Emilija.

Dok ona priča njen brat Jovan se kao vjeverica prebacivao s grane na granu da bi pokazao svoju penjačku vještinu.

Mušmula je ljekovito voće koje blagotvorno djeluje na ljudski organizam.

Pomaže u liječnju upala, koristi se za probavne tegobe, snižava holesterol, zaustavlja dijareju i krvarenje a može pomoći i kod eliminisanja kamena u bubregu.

(TVBN)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime