Zabranjen uvoz sardina “Sara” u RS zbog većeg sadržaja arsena

0

Banjaluka – Inspekcija za hranu Republike Srpske zabranila je uvoz 11.271 konzerve sardina u biljnom ulju “Sara” težine 150 grama, zbog povećanog sadržaja arsena.

Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da su konzerve porijeklom iz Indonezije, a upotrebljive su do 27. jula 2023. godine.

“Prilikom pregleda pošiljki hrane iz uvoza, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje navedene pošiljke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja sadržaja teških metala i histamina. Na osnovu rezultata analize koju je izvršio Veterinarski institut ‘Dr Vaso Butozan’ utvrđen je povećan sadržaj arsena, na osnovu čega je ocijenjeno da pošiljka ne zadovoljava parametre propisane Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata dodaju da je uvoznik zatražio superanalizu koja je izvršena u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a koja je potvrdila rezultate prve analize.

“Utvrđeno je prisustvo arsena u količini od 3,24 mikrograma po kilogramu, dok je referentna vrijednost tri mikrograma po kilogramu”, preciziraju iz Inspektorata.

Sporna pošiljka uništena je pod nadzorom inspekcije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime