18 LJEKARA RAZDVAJALO SESTRICE Operisane sijamske bliznakinje Nima i Dava, odvojene nakon 15 MJESECI ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA (FOTO)

0

Ljekari u bolnici u Australiji uspješno su razdvojili dvije sestre sijamske bliznakinje iz Butana, a glavni hirurg kaže da se nada da će se djevojčice uspješno oporaviti.

Bliznakinje od 15 mjeseci Nima i Dava bile su spojene grudima i karlicom.

Ljekari u bolnici u Melburnu rekli su da su morali da razdvoje jetru djevojčica, te da je najteži zadatak bio rekonstrukcija abdomena.

Foto: Daniel Pockett/EPA

Operacija je trajala šest časova.

– Biće izazova u narednih 24 do 48 časova, kao što je slučaj i kod bilo koje druge operacije. Nadamo se da će rezultati biti dobri – rekao je doktor Džo Krameri, koji je predvodio osamnaestočlani tim i koji je načelnik pedijatrije u bolnici u Melburnu.

Djevojčice i njihova majka stigle su u Australiju prošlog mjeseca posredstvom humanitarne organizacije, koja je zajedno sa državom Viktorija pokrila troškove operacije i pobrinula se za transport i smještaj.

Foto: Daniel Pockett/EPA

Po dolasku, ljekari su prvo morali da poboljšaju opšte zdravlje i težinu djevojčica prije operacije. Djevojčice će ostati u bolnici najmanje sedam dana.

Ljekari ove bolnice su 2009. godine uspješno razdvojili sijamske bliznakinje iz Bangladeša Trišnu i Krišnu u operaciji koja je trajala 25 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime