SAVSKI NASIP PODIŽU ZA METAR Stanovnici Gradiške mogu da odahnu, NEMA OPASNOSTI OD POPLAVA

0

Građevinari „Eko – Euro Tima“ iz Banjaluke intenzivirali su rekonstrukciju savskog nasipa u blizini Gradiške, gdje mještani većine ovdašnjih sela godinama imaju veliku štetu od poplava.

Mladen Kovjenić, inženjer na gradilištu u Bok Jankovcu kaže da će nasip, na kritičnim mjestima biti povećan za metar te znatno proširen. Poslovi teku prema planu, a građevinarima pogoduje sušni period, bez kiše i drugih padavina.

– Već sada, mada predstoji postavljanje završnog sloja nasipa, stanovnici obližnjih naselja nemaju razloga za brigu. Ovaj infrastrukturni objekat koji će u potpunosti biti završen iduće godine, dugoročno će spriječiti poplave u širokom reonu od Gradiške do Srpca – kaže Kovjenić.

On je precizirao obimne poslove navodeći da oni podrazumjevaju i stavljanje u potpunu funkciju četiri crpne stanice.

– U Gradiški je planirano izdizanje nasipa, sanacija klizišta, ravnanje i proširenje krune nasipa, rekonstrukcija pristupnih puteva i rampi, čišćenje drenažnih kanala i izgradnja propusta za vodu te uklanjanje vojnih bunketa izgrađenih na nasipu tokom posljednjeg rata – istakao je Kovjenić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Mladen Kovjenić

Dužina dionice gdje se sada najviše radi je 19 kilometara, a vrijednost posla 7,7 miliona KM. Prilikom početka radova u Bok Jankovcu, Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS je istakla da su na savskom nasipu u Gradiški identifikovane kritične tačke te uvrštene u programe kapitalnih investicija. Ona je naglasila da je Vlada Srpske zauzela strateški stav prema projektu rekonstrukcije savskog nasipa.

– Od 2014. godine za saniranje posljedica poplava i projekte zaštite od poplava svake godine je, iz različitih izvora, ulagala od 40 do 44 miliona KM. Nastavićemo to da radimo, jer je šteta od poplava uvijek veća od sredstava uloženih u vodoprivredne objekte – navela je Cvijanovićeva, naglasivši da su vlasti RS naučile veliku lekciju tokom poplava 2014. godine, kada je pod vodom bila približno polovina teritorije RS.

Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjeća da je rekonstrukcija savskog nasipa na više lokacija ukupne dužine 58 kilometara košta 26 miliona KM.

– Već je završena jedna dionica na području Kozarske Dubice i dijelu Gradiške. Sa 5,2 kilometra u Srpcu i osam kilometara u Brodu, zajedno sa poslovima u Bijeljini, u potpunosti ćemo  naredne godine završiti rekonstrukciju savskog nasipa na teritoriji Srpske – precizirao je Mirjanić.

On je tokom posjete ovom gradilištu naglasio da će tokom rekonstrukcije nasipa u Gradiški posebna pažnja biti usmjerena ka podizanju visine nasipa, izgradnji silaznih rampi i sanaciji klizišta. Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika opštine Gradiška zahvalan je Vladi Srpske i „Vodama Srpske” koji su uvažili apele lokalne uprave i obezbjedili uslove za početak ovih radova.

– Sava je u proljeće ove godine dostigla istorijski vodostaj, kada smo svi strahovali za ishod. Imali smo dobru saradnju sa Vladom u najtežim danima. To je rezultiralo neophodnom rekonstrukcijom savskog nasipa – rekao je Žmirić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ognjen Žmirić

Mještani gradiških sela, najčešće pogođenih poplavama su odahnuli. Dragomir Radonjić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kozinci kaže da su oni zadovoljni kvalitetom i dinamikom radova na nasipu i da više neće strahovati od kiše i porasta vodostaja Save, kao što je sada slučaj, bez obzira što ovde dugo traje suša.

U programu 64 kilometra

Osim savskog sliva, planirana je rekonstrukcija ukupno 64 kilometra nasipa pored Une i Vrbasa, za šta je obezbjeđeno 26 miliona KM. To se odnosi na četiri kilometra nasipa pored Vrbasa u Poveliču kod Srpca i dva kilometra unskog nasipa u Kozarskoj Dubici.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime