Konstitutivna sjednica Narodne skupštine RS – SVE SPREMNO

0

Na današnjoj konstitutivnoj sjednici svečane zakletve položiće nova predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici, ali i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prije prve sjednice 10. saziva Narodne skupštine RS, koja je zakazana za 14 časova, novoizabrani poslanici će preuzeti sertifikate Centralne izborne komisije BiH.

Kako je najavljeno iz Narodne skupštine Srpske, na dnevnom redu konstitutivne sjednice je 11 tačaka, a predsjedavaće radno predsjedništvo.

Njega će činiti najstariji poslanik Dane Malešević iz DNS, kojem će pomagati tri najmlađa poslanika iz stranaka koje su dobile najviše poslanika u Narodnoj skupštini – Denis Šulić iz SNSD, Aleksandar Glavaš iz DNS i Davor Šešić iz SDS.

Na konstitutivnoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu, a biće razmatrana i odluka o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na predloženom dnevnom je izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine RS, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda Srpske.

S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj Skupštini RS liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda BiH i Vijeće naroda Srpske.

Prvoj sjednici 10. saziva Narodne skupštine Srpske prisustvovaće brojni predstavnici političkog i javnog života RS, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

 

Između ostalog, dolazak su potvrdili premijer Srbije Ana Brnabić i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković.

Inauguracija novoizabranih članova Predsjedništva BiH biće održana sutra u Sarajevu.

Zakletvu će položiti Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić. Kako prenose pojedini mediji, Dodik će organizovati i svečani prijem u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu, gdje je najavio da će boraviti.

– Kada formalno preuzmem novu dužnost, počeću sa revizijom zalaganja kadrova u Sarajevu za srpske interese i novom praksom odnosa sa diplomatama, a pod posebnom pažnjom biće obavještajna i bezbjednosna oblast – izjavio je Dodik i naveo da predstavnici Srpske u zajedničkim organima BiH treba da budu jedna reprezentacija.

Proba inauguracije

U Palati Republike u subotu je održana generalna proba inauguracije za predsjednicu Republike Srpske Željke Cvijanović.

Ona je ispred Palate vježbala predaju raporta svečanoj jedinici MUP RS, ali i predaju dužnosti između dosadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika i nove predsjednice Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime