Počelo obilježavanje dana ulaska srpske vojske u Banjaluku

0
Služenjem liturgije u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja počelo je obilježavanje dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine.

Parastosu prisustvuju predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić, predsjednik banjalučkog Udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918 Nebojša Kuštrinović, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić i brojni građani.

Nakon liturgije, predviđena je svečana akademija u Kulturnom centru Banski dvor.

Organizatori obilježavanja ovog događaja su odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije, od kojih 53 odsto muškaraca starosti od 25 do 45 godina.

Solunski front jedna je od najvećih operacija u Velikom ratu čiji je rezultat bio kapitulacija Bugarske, Austrougarske i Njemačke, oslobođenje Srbije i prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve.

Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. godine oslobodila Beograd.

Tokom novembra srpska vojska je oslobodila i najveći dio teritorije BiH, a 21. novembra, na Aranđelovdan, ušla je u Banjaluku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime