LOBANJU MU OTVORILI “OD UVA DO UVA” Tinejdžer iz Hrvatske od rođenja bio u teškim mukama, a spas je došao od LJEKARA IZ SRBIJE

0

Pakao, dug čitav život, za dječaka Alena Berića (14) iz Poreča završio se tačno 17. aprila, u Beogradu, na operacionom stolu, a ispod sklapela dr Dragana Savića, u Kliničkom centru Srbije.

Alen je prije toga čitavog života kroz nos gubio moždanu tečnost ili likvor, život mu je zbog toga bio nebrojeno puta ugrožen, a preživio je dva meningitisa ili upale mozga, dvije teške operacije u Zagrebu, kada su mu zagrebački hirurzi otvorili lobanju od “uva do uva”. Ali, uzalud! Taj likvor i dalje je curio, a Alen je s tim živio.

Iako je svake školske godine provodio po mjesec, dva u bolnici bio je odličan učenik – prosjek pet nula, nula. Posljednja operacija glave bila je prije šest godina. Njegova majka Fadila (46) isto toliko dugo tražila je spas za sina u zapadnim zemljama, ali i svuda gdje je čula da je može nađi. To je, međutim, bilo uzalud jer su svi hirurzi odbili da operišu njenog sina, posle dvije nesupješne operacije.

Kada bi im rekla, kako Fadila kaže za “Blic”, da mom djetetu i dalje curi likvor kroz nos govorili su da je sve isuviše rizično.

“Tražila sam spas za dete”

– Nisam odustajala. Moje dijete je prošlo kroz pakao! Počeo je kada je Alen rođen. Bile su mu spojene fontanele, odnosno šupljine između temenih kostiju, koje su otvorene kod svih beba. Kada je napunio tri meseca urađena mu je operacija otvaranja fontanela. Posle tri mjeseca počeo je da mu curi likvor kroz nos, uslijedile su godine teške borbe i strepnje za život moga sina. Bilo je najstrašnije, nezamislivo. Imao je dva meningitisa, bio u komi, dvije operacije. U Zagrebu su mu otvarali lobanju “od uva do uva”. Uzalud. Nije bilo lijeka – počinje svoju ispovijest za “Blic” ta hrabra majka.

Prema njenim riječima, nije odsutajala i tragala je stalno za nekim ko bi mogao da joj spasi dijete.

Foto: Privatna arhiva

– I desilo se. U februaru ove godine pročitala sam na internetu da dr Dragan Savić u Beogradu operiše kroz nos. Nisam časila ni časa već odmah uzela telefon. Pozvala sam broj Kliničkog centra Srbije. Imala sam sreće. Javila mi se glavna sestra Neca. Ispričala sam joj o čemu se radi. Da moje dijete pati, da sam željela da ga pregleda dr Dragan Savić. Kada me je saslušala, ta dobra žena dala mi je broj mobilnog telefona dr Savića. Odmah sam ga pozvala, a u martu smo već bili u Beogradu na pregledu – priča majka i dodaje da je operacija zakazana za 17. april.

“Vjerovala sam beogradskom doktoru”

– Prvi susret sa dr Savićem je prošao. Vjerovala sam mu. Sa druge strane, nisam imala izbora. Bilo je pristati ili ne na operaciju. Alenu sam već prije prvog susreta sa dr Savićem rekla:”To je tvoj spasitelj”. Plašila sam se. Strah je bio tu i kada su Alena odvezli u operacionu salu. Bilo je i normalno poslije svega što smo prošli. Cijeli moj život je posvećen mom sinu i uvijek će biti – kaže Fadila.

“Moj nasrećniji dan u životu”

Fadila kaže da je Alen trenutno u školi, a poslije tri ide na vježbe.

Kako dodaje, nikad neće zaboraviti njegov prvi pismeni sastav koji je dirnuo i dr Dragana Savića.

Foto: Screenshot/Youtube/Inside Edition

– Učenici su dobili da izaberu jednu od tri teme – “jesen kroz moj prozor”, “moj život kao petnaestgodišnjaka” i “moj najsretniji dan u životu”. Alen je uzeo treću. Opisao je svoju golgotu kroz koju je prošao. Pisao je i operaciji o dr Saviću. O tome da mu je to nasretniji dan u životu. Kada se vratio tog dana kući rekao mi je:” Mama, moj najsrećniji dan u životu bio je kada je me je doktor Dragan spasio”. Eto, nekako je sve prošlo. Nastavljamo dalje – priča ta hrabra majka kroz suze.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime