U RS registrovano 122 oboljelih od HIV/AIDS-a

0

BANJALUKA – U Republici Srpskoj registrovana su 122 lica zaražena virusom HIV-a ili oboljela od side, od kojih je u ovoj godini prijavljeno devet slučajeva – šest HIV pozitivnih i tri oboljela od side.

Načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Antonija Verhas kaže da je riječ o sedam muškaraca i dvije žene.

Verhasova je navela da je u Srpskoj od posljedica side do sada umrlo 20 oboljelih.

Ona je novinarima u Banjaluci, povodom 1. decembra – Dana borbe protiv HIV/AIDS-a, rekla da Republika Srpska i BiH spadaju u zemlje sa niskom prevalencom i incidencom ovog oboljenja.

“U Republici Srpskoj se u okviru redovnih aktivnosti kontinuirano sprovodi epidemiološki nadzor i liječenje ovih lica, a posebna pažnja posvećuje se ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a”, dodala je Verhasova.

Ona podsjeća da liječenje u Srpskoj za sva osigurana lica pokriva Fond zdravstvenog osiguranja.

Verhasova je dodala da će medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti nizom aktivnosti obilježiti Dan borbe protiv HIV/AIDS-a s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije oboljelih od ove bolesti, koja se ne prenosi socijalnim kontaktima.

“Mobilna ekipa medicinskog osoblja iz Klinike za infektivne bolesti organizovaće besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje studenata u studentskom domu, a biće organizovana i predavanja za studente medicine, kao i podjela kondoma učenicima srednje medicinske škole koji taj dan budu imali praktičnu nastavu u Klinici”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, od ove bolesti danas obolijeva oko 36,9 miliona ljudi u svijetu, što je vrlo zabrinjavajuće, a samo prošle godine bilo je 1,8 miliona novootkrivenih i 940.000 umrlih.

“Postoje brojni lijekovi i dobra terapijska šema, zbog čega oboljeli mogu kvalitetno da žive puni životni vijek i da budu radno sposobni”, dodala je Verhasova.

Povodom obilježavanja 1. decembra – Dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Klinika za infektivne bolesti danas organizuje besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV-a i to brzim, rapid testovima.

Zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti do 19.00 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime