„Termonova“ proširila toplovodnu mrežu: Najjeftinije grijanje za građane Ugljevika

0

U izgradnju dvije podstanice i proširenje toplovodne mreže Rudnik i Termoelektrane Ugljevik su preko svog preduzeća „Termonova”  investirale 460.000 KM.

Time je omogućeno priključenje 2.500 novih korisnika, poboljšan kvalitet grijanja dosadašnjim korisnicima, smanjeni gubici toplotne energije, a biće ostvarene i značajne uštede.

Zahvaljujući Termoelektrani Ugljevik, mještani ove podmajevičke varošice grijanje plaćaju skoro upola manje u odnosu na korisnike usluga toplana u drugim gradovima Republike Srpske.

Preduzeće „Termonova”, koje je u sistemu „Elektroprivrede RS“, a koje brine o mreži i isporuci toplotne energije sa ugljevičke termoelektrane, osnovano je početkom 2013. godine. Oko 2,5 kilometra toplovoda u Ugljeviku izgrađeno je 1985. godine, kad i Termoelektrana, i da od tada u sistem nisu ulagana značajnija sredstva.

Stare i dotrajale cijevi ugrožavaju stambeni i poslovni objekti, koji su proteklih dvadesetak godina građeni iznad vrelovoda, ali i otpadne vode i fekalna kanalizacija koju građani ispuštaju ne vodeći računa o šteti koju tako pričinjavaju.

Iako je toplovodna mreža posljednjih godina nekoliko puta sanirana, njeno proširenje nije išlo očekivanom dinamikom. Problemi su ipak prevaziđeni, ističu u upravi preduzeća.

Direktor preduzeća „Termonova“ Ugljevik  Dragan Gajić kaže da je grijna sezona počela na vrijeme te da su postrojenja remontovana i pripremljena kako bi se izbjegli eventualni kvarovi i obustave isporuke toplotne energije.

– Izgradili smo dvije nove podstanice i rekonstruisali podstanice 14 i 15, koje su izgrađene prije tridesetak godina. Na ovom području isporuka toplotne energije je otežana. Novu podstanicu gradimo i u naselju Zapad, koja će omogućiti zagrijavanje još 11.000 metara kvadratnih. Priključak na toplovodnu mrežu se plaća u zavisnosti od kvadrature, do 500 kvadrata košta 1.500 KM, a više od 500 kvadrata košta 2.000 KM – kaže Gajić.

Foto Goran Bobić/RAS Srbija

Preduzeće „Termonova” ima 1.004 korisnika, a zagrijava 72.339 metara kvadratnih. Fizička lica i društvene organizacije plaćaju grejanje 1,67 KM po metru kvadratnom, a 3,21 KM plaćaju pravna lica.

Poređenja radi cijena gradskog grijanja u Bijeljini je dvije marke i 70 pfeniga, a ništa jeftinije nije ni u drugim gradovima, tako da Ugljevičani, zahvaljujući toplotnoj energije iz termoelektrane imaju najjeftinije grijanje u regiji.

U „Termonova“ kažu i da je naplata grijanja oko 75 odsto, a da korisnici duguju oko 220.000 KM. Apeluju da korisnici izmire dugovanja kako bi mogli da investiraju u sanaciju i rekonstrukciju toplovodnih postrojenja.

Mještani zadovoljni

Mještanin Ugljevika Slavko Petrović priključio se na toplovod. Za grijanje 115 kvadrata stambenog prostora plaćaće oko 180 KM mjesečno.

– Uštedjeće oko 40 odsto novca, koje sam trošio na ogrev. Kad pomislim da neću unositi ugalj i drva i ložiti vatru te iznositi pepeo, veoma se isplati. Uvijek sam mislio da su oni koji imaju ovo grijanje povlašteni. Drago mi je što nam je omogućeno priključenje – kaže Ugljevičanin.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime