Penziju iz Fonda PIO RS prima 16 penzionera sa 100 i više godina

0

Penziju iz Fonda RS primaju i 16 penzionera sa navršenih 100 i više godina života.

-Iako je u savremenom dobu došlo do produženja životnog vijeka na šta je prvenstveno uticao tehničko-tehnološki napredak i poboljšanje radnih uslova, značajan napredak medicine u prevenciji i liječenju svih bolesti, a s tim i određeno poboljšanje životnog standarda, ipak su slučajevi penzionera “stogodišnjaka” i dalje rijetkost – poručuju iz Fonda PIO RS.

Od njih 16 u Republici Srpskoj živi dvanaest, tri u Srbiji i jedan u Hrvatskoj.

Sedam korisnika prava rođeno je 1918. godine, pet ih je rođeno godinu dana ranije, dva korisnika prava rođeni su 1916. godine, a po jedan 1914, odnosno 1912. godine.

Po ovim podacima, kako kažu u Fondu PIO, i ovdje se potvrđuje da su žene dugovječnije, jer ih je među „stogodišnjim“ penzionerima tri puta više od muškaraca. Od njih šesnaest, čak je trinaest je žena.

Najstariji korisnik prava (U.Đ.), rođena je početkom prošlog vijeka, 1912. godine, ima navršenih 106 godina života i živi u Srbiji, a pravo koristi od 1976. godine.

Zanimljivo je da najstariji korisnik prava nije istovremeno i korisnik prava sa najdužim periodom korištenja ovog prava. Naime, gospođa B.Đ. pravo na penziju ostvarila je davne 1958. godine, dakle prije 60 godina.

U dužini korištenja prava slijede je Ž.A. sa 59 godina, S.S sa 57 godina i К.R. sa 54 godine od priznavanja prava na penziju i sve su sa područja Кrajine.

-Podaci iz matične evidencije korisnika prava nam govore da najdugovječniji korisnici prava žive na području Кrajine, Romanije, Hercegovine i Podrinja – kažu u Fondu PIO.

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj danas je 77,2 godine pri čemu za muškarce 74,7 godina, a žene pet godina duže žive od muškaraca ili 79,7 godina. I pored navedenog, ipak je to kraće za blizu deset godina u odnosu na pojedine visokorazvijene zemlje Evrope ili Japana.

Srpskainfo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime