ALARMANTNE BROJKE Rak za godinu ubije čak 4.000 građana BiH

0

Rak, koji struka naziva modernom bolešću ovog doba, u vrhu je ljestvice kada je riječ o bolesti koja uzima živote u BiH.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u BiH godišnje od malignih bolesti umre 4.000 osoba!

I dok o ovim alarmantnim brojkama u BiH ne postoji registar, Svjetska zdravstvena organizacija uradila je tabelaran prikaz od čega najviše obolijevamo i umiremo.

Prema izvještaju ove organizacije, u BiH najviše oboljelih ima od raka dušnika i pluća 34,3 odsto, potom raka debelog crijeva 10, 6 odsto, prostate 8,5, stomaka 7,1 odsto i jetre 6,8 odsto.

Ovi podaci pokazatelj su da u Bih raste broj oboljelih od ove opake bolesti.

Druga na listi „ubica“ jesu kardiovaskularna oboljenja. Izvještaj WHO-a, ali i drugi podaci o zdravlju stanovništva u BiH pokazuju da se broj oboljelih u ovoj oblasti povećava i iznosi 400,9 na 100.000 stanovnika, što je iznad prosjeka standardizirane stope mortaliteta u EU, gdje je to 339,99 na 100.000 stanovnika.

Uzroci bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija bavila se i vodećim faktorima koji izazivaju bolesti. Navedeno je da neki mesni proizvodi uzrokuju rak, pa su kobasice, odnosno mesne prerađevine, stavili u prvu kategoriju kancerogenih tvari, baš kao i cigarete, alkohol, azbest i arsen.

Tvrde da ima dovoljno dokaza o vezi između raka debelog crijeva i mesnih prerađevina, a uz to, crveno meso povezano je još s rakom gušterače i prostate.

Kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima, vodeći faktori rizika su povišen krvni pritisak i pušenje.

Navode i da je 17,1 odsto fizički neaktivnog i gojaznog stanovništva te da 43,9 odsto osoba puši, a 13,1 odsto konzumira alkohol.

Raku treba objaviti rat

Svjetska zdravstvena organizacija navodi i da je rak ubica širom svijeta i da opakoj bolesti treba objaviti rat.

Istraživanja pokazuju da je ove godine u svijetu od kancera obolio 18,1 milion ljudi te da je umrlo 9,6 miliona.

To znači da će sadašnjim ritmom svaki peti muškarac i svaka šesta žena na svijetu oboljeti od raka prije 75. godine, a od posljedica bi mogao umrijeti svaki osmi muškarac i svaka dvanaesta žena.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), do 2040. godine u svijetu će od raka oboljeti 29,5 miliona ljudi, piše avaz.ba.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime