Kojić: Komisija smeta onima koji prikrivaju istinu

0

BANJALUKA – Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić rekao je da svima koji su osudili formiranje Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine smeta istina.

“Posao komisija je da utvrde istinu i koga god ona boljela, Vlada Srpske će usvojiti izvještaj”, rekao je Kojić za “Glas Srpske”.

Komentarišući optužbe da je ovo “pokušaj revizionističkog pristupa onome što je već nedvosmisleno utvrđeno”, Kojić je rekao da je riječ o obrnutim tezama, jer je “u političkom Sarajevu istina utvrđena 1996. godine i od tada pokušava da se nametne”.

“Međunarodni ekspetri i komisija biće nezavisni u svom radu i oni moraju utvrditi činjenice koje će biti predmet istorijskog izučavanja”, dodao je Kojić.

On je naglasio da posao komisije za Srebrenicu nije samo da sagleda događaje iz sedam ili devet dana jula 1995. godine, već sve što se dešavalo u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine.

Kojić tvrdi da su optužbe da Vlada želi umanjiti zločin u Srebrenici besmislene.

“Nije tačno da će se rezultati rada komisija bazirati na srpskim dokumentima. Komisijama će biti biti dostupne izjave koje su svi koji su nakon proboja iz Srebrenice završili u Tuzli dali organima bezbjednosti takozvane Armije BiH”, istakao je Kojić.

Govoreći o porukama iz Sarajeva da komisija za Sarajevo ne treba računati ni na kakvu podršku iz tog grada, Kojić je naveo da to neće dovesti u pitanje njen rad, jer Republički centar u arhivama ima više od četiri miliona stranica raznih dokumenata.

“Ja ih, ipak, pozivam da sarađuju i ako imaju dokumentaciju koja ide u prilog njihovoj tezi, da je učine dostupnoj komisiji. Oni bježe od istine, žele da skrivanjem dokumenatcije, medijskim izvještavanjima, nakaradnim sudskim procesima i na sve druge moguće načine održe lažnu tezu”, smatra Kojić.

Pojašnjavajući na koju tezu misli, Kojić je naveo da je jedan od članova obje komisije italijaski novinar i ratni izvještač Đuzepe Zakarija.

On je dodao da će se komisije baviti i time kako su mediji izvještavali od 1991. do 1995. godine i stvarali sliku u međunarodnoj javnosti o isključivoj odgovornosti Srba.

“Pa zar su svi zaboravili grozomorne medijske navode o 200.000 pobijenih i silovanih Bošnjaka i Bošnjakinja, da bi na kraju sam direktor Istraživačko – dokumentacionog centra Mirsad Tokača ustanovio da je u BiH ukupno stradlo 97.000 osoba? I sada nama pokušava osporiti pravo da to kažemo”, istakao je Kojić.

Vlada Republike Srpske imenovala je 7. februara članove međunarodnih i nezavisnih tijela – Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina.

Predsjedavajući Komisije za Srebrenicu je Gideon Grajf, a članovi Adenrele Šinaba iz Nigerije, Juki Osa iz Japana, Rodžer Bajard iz Australije, Zeng Ji iz Kine, Đuzepe Zakarija iz Italije, Markus Goldbah iz NJemačke, Lorens Armand Frenč iz SAD i Marija Đurić iz Srbije.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime