Ćulum: Pojačan pritisak migranata na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke

0

SARAJEVO – U BiH je u ovoj godini ušlo 1.045 migranata, a u posljednje vrijeme jača pritisak u vezi sa njihovim kretanjem na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke, rekao je Srni direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Ćulum je poslije sjednice Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH u Sarajevu izjavio da je iz kontingenta migranata koji su do juče ušli u BiH njih 868 izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil.

Prema podacima bezbjednosnih institucija, dodao je Ćulum, u BiH trenutno boravi 3.940 migranta.

– U posljednje vrijeme bilježimo poseban pritisak na području Gradiške, Prijedora i Banjaluke odakle traže izlaz da bi krenuli ka zemljama EU. Osim uznemiravanja građana nisu zabilježeni veći incidenti, ali su migranti izuzetno nervozni i drski u kontaktu sa policijskim službenicima – naglasio je Ćulum.

On je ponovio da je veliki problem u vezi sa procesuiranjem migranata koji vrše krivična djela.

– Oni moraju biti procesuirani bez obzira na to da li je poznat ili ne njihov identitet. Ove godine su evidentirana četiri krivična djela koja su počinili migranti, a policija Srpske je otkrila i jedno krivično djelo koje se odnosi na krijumčarenje migranata – istakao je Ćulum i dodao da će insistirati kod partnerskih agencija da pitanje procesuiranja bude uređeno.

Ćulum je rekao da je na sjednici Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH konstatovano da je migrantima pružena adekvatna zdravstvena, humanitarna i druga pomoć tokom boravka u BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime