TEK ZAŽIVIO, A VEĆ GA MIJENJAJU Sindikat predlaže tri ključne stvari za REFORMU REFORMSKOG Zakona o radu

0

BANJALUKA – Od primjene reformskog Zakona o radu u Republici Srpskoj prošlo je nešto više od tri godine, a već je najavljeno da se mora mijenjati.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da su izmjene Zakona o radu u planu za ovu godinu i da će Vlada prihvatiti rješenje koje ponude sindikat i poslodavci.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković za Srpskainfo ističe da su izmjene Zakona o radu dogovorene i Memorandumom koji su još 2017. godine potpisali predstavnici Vlade RS i Savez sindikata RS. On oktriva da je Savez sindikata uradio detaljnu analizu svih članova Zakona o radu i da imaju prijedloge šta treba da se mijenja.

– Od kada se ovaj Zakon primjenjuje, od januara 2016. godine, mi nemamo opšti kolektivni ugovor niti kolektivne ugovore u privredi. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojih se Zakon mora mijenjati – kaže Stanković.

Kolektivni ugovor

Navodi da je Savez sindikata RS od Vlade tražio da se sa izmjenama Zakona o radu ide u tri pravca. Prvi je, kako kaže, pozicioniranje kolektivnih ugovora u smislu da se plate radnika mogu uređivati samo kolektivnim ugovorom, kako je to Ustavom RS i definisano.

– Sada imamo situaciju da poslodavci samostalno uređuju platu kroz pravilnike o radu bez ikakvog učešća sindikata. Smatramo da to nikako nije dobro. Imamo utvrđenu samo najnižu platu i ništa više. Sve ostalo određuju poslodavci. Nema nikakvih kriterijuma i parametara za određivanje plate radnika – dodaje Stanković.

Drugi pravac u izmjenama Zakona o radu, po mišljenju sindikalaca, jeste jasnije definisanje utvrđivanja disciplinske odgovornosti radnika, jer je sadašnje rješenje u Zakonu “dosta šturo i trebalo bi ga poboljšati”.

– Po Zakonu, poslodavac je dužan samo da radniku dostavi pisano obavještenje da je povrijedio radnu dužnost, a radnik na to ima prava da se izjasni. Nakon toga, poslodavac donosi odluku o izricanju eventualne disciplinske odgovornosti – objašnjava Stanković.

Disciplinske komisije

U Savezu sindikata RS smatraju da to nije na najbolji način uređeno i da je, uz sve navedeno u Zakonu, potreban “neutralniji organ”.

– U prethodnom Zakonu smo imali i disciplinske komisije koje su saslušavale radnika, svjedoke i izvodili dokaze, što je bila jedna vrsta predsudskog postupka – navodi Stanković.

Treći predloženi pravac u izmjenama Zakona o radu jeste određivanje jedinstvenog cenzusa za reprezentativnost sindikata kod poslodavaca i na republičkom nivou.

– Na nivou Republike, da bi neki sindikat bio reprezentativan, treba da okuplja pet odsto od ukupnog broja radnika, a kod poslodavaca je deset odsto. To treba biti ujednačeno – poručuje Stanković.

On očekuje da će narednih dana biti intenziviran rad Radne grupe u kojoj su predstavnici Sindikata, poslodavaca, Vlade i Inspektorata upravo na temu izmjena Zakona o radu.

– Zbog predizborne kampanje i formiranja Vlade bile su usporene aktivnosti u radu – dodaje generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković.

Odgovornost

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković ocijenio je da je nerealno očekivati da se sindikat i poslodavci dogovore, ali je isto tako nerealno i da svu odgovornost prebace na Vladu.

– Pri donošenju Zakona o radu tražilo se kompromisno rješenje koje će zadovoljiti obje strane, te im i predlažem da se dogovore i kako se dogovore Vlada će prihvatiti takvo rješenje – rekao je Višković.

On je naglasio da će se Vlada ponašati kao i do sada, te će pokušati naći “zlatnu sredinu”, jer očigledno nema kompromisa i dogovora, već se radi, kako je rekao, o dva suprostavljena tabora s dijametralno suprotnim mišljenjima gdje se Vlada stalno pojavljuje u ulozi arbitra.

Višković je podsjetio da se sindikat i poslodavci nisu mogli dogovoriti ni o najnižoj plati u Srpskoj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime