Banja Luka uvodi novi praznik: 21. novembar – dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu

0

BANJALUKA – Skupština Grada Banja Luka donijela je odluku o promjeni Statuta grada kako bi uvela novi praznik – dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu koji se obilježava 21. novembra. Procedura je u fazi javne rasprave u kojoj će učestvovati i građani.

Povod je bio obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Banje Luke. U razlozima za donošenje ove odluke podsjetili su na istorijske događaje koji su prethodili ovome.

“Oslobođenju Banje Luke prethodio je proboj Solunskog fronta u septembru 1918. godine koji je nagovijestio skori slom Austrougarske. Jedinice Druge armije vojvode Stepe Stepanovića prešle su rijeku Drinu početkom novembra 1918. godine i potom postepeno oslobodile prostor BiH, a historija pamti ime odreda koji je 21. novembra 1918. godine ušao u Banju Luku – bataljon 13. puka Hajduk Veljko. Zabilježeno je da je doček srpske vojske bio veoma svečan. Štampa je pisala kako od nastanka grada nije bilo važnijeg dana, ulice su preko noći dobile svečani izgled, na zgradama su bile izvješene srpske zastave, a izloge dućana krasile su slike kralja Petra Karađorđevića. Oslobodioci su primljeni s oduševljenjem”, navodi se u dokumentu.

Ističe se da bi praznovanjem oslobođenja u Prvom svjetskom ratu bio vraćen neizmjeran dug oslobodiocima grada koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima.

“Izborom ovog praznika jasno se opredjeljuje za budućnost i za vrijednosti koje uz njega idu – istina, sloboda i otadžbina. Sloboda je kao izuzetna vrijednost branjena dvojako: s jedne strane velikim žrtvama koje je srpski narod dao u velikom ratu da bi bio slobodan, a s druge strane kao pravo da samostalno odlučuju o sopstvenoj sudbini i budućnosti. Banja Luka je 21. novembra 1918. godine prvi put suštinski postala slobodan grad čiji su građani vratili otuđeno pravo na samostalno i nezavisno djelovanje. Kasnije proizašle odluke samo su rezultat te slobode i u političkom, ekonomskom, arhitektonskom i kulturnom smislu formirale su novo lice moderne Banje Luke koju njeni građani danas ljubomorno čuvaju, a gosti joj se dive”, navodi se u prijedlogu gradonačelnika Igora Radojičića.

Javna rasprava će biti održana 18. februara u Banskom dvoru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime