POVOLJNA ŠOPING DESTINACIJA Slavonci u BiH potrošili 44,2 miliona maraka

0

BANJALUKA – Prekogranični šoping-turizam u Bosni i Hercegovini i dalje cvjeta i sve više Slavonaca prepoznaje prednosti zemlje kao povoljne šoping-destinacije, o čemu svjedoče i podaci o potrošnji u prošloj godini.

Strani državljani su lani, pri napuštanju carinskog prostora BiH, na graničnim prelazima podnijeli čak 405.781 zahtjeva za povrat poreza na dodatu vrijednost (PDV), gotovo 55.000 više nego u 2017. godini, u ukupnom iznosu većem od 17,6 miliona konvertibilnih maraka. Povrat PDV-a ostvaruju na robu kupljenu u vrijednosti od minimalno 100 konvertibilnih maraka koju iznose izvan carinskog područja BiH. Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjenog obrasca za povrat poreza.

Prema podacima koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, povrat PDV-a zatražen je za robu kupljenu u vrijednosti većoj od 121,2 miliona KM. Pokazatelji govore da su strani državljani u blagajnama BiH lani ostavili čak 19,5 miliona KM.

– Po graničnim prelazima vidi se u koja područja najviše dolaze strani državljani u BiH u kupovinu. Uglavnom su to pogranična područja u koja dolazi veliki broj građana iz Hrvatske i Srbije – napominje Kovačević.

Zbog ušteda koje ondje ostvaruju, odlazak Slavonaca u prekogranični šoping dugogodišnja je praksa, posebno stanovnika županjske i brodske Posavine, koje od BiH dijeli rijeka Sava. Primjera radi, brojni mještani Gunje biciklom ili pješice svakodnevno odlaze u Brčko, pređu most i odmah su u centru grada. U BiH kupuju 17 odsto jeftinije, kolika je jedinstvena stopa PDV-a na koju kao strani državljani imaju pravo povrata.

Na graničnim prelazima prema Vukovarsko-sremskoj i Brodsko-posavskoj županiji lani je podneseno ukupno 139.832 zahtjeva (u prosjeku 383 dnevno) za povrat više od 6,4 miliona konvertibilnih maraka PDV-a  za robu koju su ukupno platili približno 44,2 miliona KM. Po broju zahtjeva na području BiH prednjači granični prelaz Orašje, izvještava Glas Slavonije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime