Haradinaj prijeti Mogerini: Ostaćeš bez dijaloga, ako ga budeš povezivala sa taksama

0

PRIŠTINA – Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovo je sinoć da takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH neće biti suspendovane i upozorio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da će “ostati bez dijaloga” ukoliko ga bude povezivala sa taksama, prenosi Tanjug.

Haradinaj je odbacio mogućnost da se na sjednici vlade glasa o dnevnom redu, u kojem bi postojao prijedlog za ukidanje taksi.

-Ne treba da igram igrice, mi smo svi odrasli. Tražio sam od Veseljija, Ljimaja da me poštuju dok sam na ovom zadatku. Prihvatio sam njihovo povjerenje u vođenju vlade ove zemlje, prijedlog nije donet nelegalno, to je bila jednoglasna odluka. Ne možete promeniti odluku vlade bez volje premijera.

On je u intervjuu za televiziju КTV rekao da uprkos pritisku saveznika Кosova, SAD i EU, nije promijenio stav o taksama i poručio da je Кosovo spremno da razmotri njihovu suspenziju samo ukoliko Srbija i BiH priznaju njegovu nezavisnost.

Istovremeno je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federiki Mogerini poručio da će, ako povezuje dijalog Beograda i Prištine sa taksama, ostati bez dijaloga.

-Njani postupci nanijeli su štetu Кosovu, ukoliko se o teritoriji eventualno govorilo u tom dijalogu – rekao je Haradinaj, navodeći da takvi postupci “nisu prijateljski, već neprijateljski”, prenosi “Кoha ditore”. On je odbacio mogućnost da podnese ostavku zbog političke krize ili sve većeg pritiska međunarodne zajednice, koja poziva njegovu vladu da suspenduje takse i nastavi dijalog sa Srbijom, navodi “Gazeta ekspres”.

– Ne planiram da podnesem ostavku. Znate zašto? Zato što mislim da su odluke koje sam donio od koristi Кosovu – rekao je Haradinaj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime