NI 100 DANA OD PROGLAŠENJA REZULTATA IZBORA U BiH Više od polovine zakonodavnih institucija još nije formirano

0

SARAJEVO – Ni 100 dana od proglašenja zvaničnih rezultata izbora, više od polovine zakonodavnih institucija vlasti u BiH još nije okončalo proces konstituisanja, iako je trebalo to da urade u prvih 10 ili najkasnije 30 dana, upozorili su iz Centara civilnih inicijativa (CCI).

U analizi koja je objavljena danas, navodi se da četiri kantonalne skupštine u Federaciji još nisu izabrale ni svoje rukovodstvo, dok Predstavnički dom Parlamenta FBiH  ima samo predsjedavajućeg.

-Kao ni Predstavnički dom BiH, nema ni formirana radna tijela. A domovi naroda Federalnog i državnog parlamenta, zbog problema sa svojim popunjavanjem, ni 100 dana od proglašenja rezultata izbora nisu bili u prilici ni da zakažu konstitutivne sjednice, iako su Ustavom obavezani da to urade u roku od 30 dana. Krajnja posljedica je da se vlast zemlje u veoma ozbiljnim problemima i sa dramatičnim zaostacima, u svakom pogledu, mjesecima ne bavi svojim poslom, nego usporenim pokušavanjem da se osposobi za bilo kakav posao – navode CCI.

Prema njihovim riječima, rezultati rada zakonodavnih institucija vlasti, u posmatranom periodu, vrlo su skromni, sa izuzetkom Narodne skupštine RS i Skupštine Kantona Sarajevo.

-Skupština KS je u prvih 100 dana svog rada razmotrila 71 mjeru, što je oko 36 odsto od ukupnog broja mjera koje je razmotrilo svih 10 kantonalnih skupština zajedno. Na entitetskom nivou, dominira NS RS koja je u potpunosti završila proces svog konstituisanja, izabrala delegate za Dom naroda BiH i Vijeće naroda RS, imenovala Vladu, usvojila Budžet za 2019, te je polako počela da se bavi „redovnim aktivnostima“, usvojivši u posmatranom periodu i čitav niz zakona – navode CCI.

S druge strane, Parlament FBiH stoji zarobljen, na samom početku procesa konstituisanja, kombinacijom političke blokade, nesposobnosti, nepoštovanja pravne države, nedostatka demokratskog kapaciteta i tolerancije unutar političkih subjekata i nepostojanja sistemskih mehanizama za otklanjanje blokada, zbog čega građani Federacije redovno završavaju kao žrtve političkih igara onih kojima su dali izborni legitimitet.

-Ništa bolja situacija nije ni sa državnim parlamentom, koji je u prvih 100 dana od zvaničnog proglašenja izbornih rezultata uspio tek da izabere rukovodstvo Predstavničkog doma. Generalno, institucije zakonodavne vlasti u BiH, u prvih 100 dana od objave zvaničnih rezultata izbora, bile su fokusirane na dvije ključne oblasti – s jedne strane, na vlastito konstituisanje, a s druge, na obezbjeđivanje nesmetanih finansijskih tokova, vezanih za budžete. I to, u postizbornom periodu, nije sporno. Sporna je dužina trajanja tog procesa – zaključuju CCI.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime