Srbija obilježila Dan državnosti

0

ORAŠAC – U Srbiji je obilježen Dan državnosti u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije – Sretenjski ustav.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović obratile su se u Orašcu na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je  da joj je velika čast da se obraća na ovaj dan – Sretenje i dodala da je Srbija na taj dan krenula u oslobođenje.

– S pravom smo okupljeni oko ovog datuma. Okupljeni smo oko prošlosti, sadašnjosti i budućnosti – dodala je ona.

Naglasila je da je obaveza da se ne zaboravi prošlost i žrtve.

– Treba da koračamo sigurno u budućnost i zadržimo svoj identitet – poručila je predsjednica Srpske.

On je naglasila da su Srbija i Srpska uspostavili zajedničku praksu obilježavanja zajedničkih važnih datuma.

– Uvjerena sam da će ta saradnja samo jačati. Ona će nam pojačati da jačamo naše insitutcije kako bi mogli odgovoriti izzazovima novog globlanog vremena – dodala je Cvijanovićeva.

Predsjednica Srpske je navela da u Republici Srpskoj nema mjesta gdje nije renoviran, put, sala, škola, Dom kulture ,a da Srbija nije učestovovala.

– Zato je važno da njegujemo našu saradnju, kako bi sačuvali Srbiju i Republiku Srpsku od svakog zla – poručila je Cijanovićeva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je, povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije na centralnoj manifestaciji u Orašcu, da Srbija napornim radom može postati i ostati društvo srećnih i slobodnih pojedinaca.

Ona je izjavila da je ustanak Srbije 1804. godine označio početak borbe protiv tiranije.

– Ti ključni i prelomni događaji iz naše istorije, prelamaju se i danas sa važnim stvarima za Srbiju. Početak bune protiv dahija, koju je opjevao Filip Višnjić, kasnije ni zloglasna Ćele kula nisu mogli da slome duh ustanka, koji se kao plamen proširio svim srpskim zemljama. Poziv Кarađorđa u svih 17 nahija da ustanu i pruže otpor turskom zulumu danas predstavlja simboličan poziv da se riješimo loših navika. Ako želite dobro sebi, svojim porodicama, borite se svakog dana za bolju budućnost zemlje u kojoj živimo – istakla je Brnabićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime