Narodna skupština kupuje osam automobila za 417.000 KM: Stara vozila dotrajala, nebezbjedna i skupa za održavanje

0

BANJALUKA – Zbog dotrajalosti, starosti i velikih troškova popravki Narodna skuština Republike Srpske raspisala je danas tender za nabavku osam novih automobila za potrebe kabineta predsjednika, potpredsjednika, poslaničkih klubova i Službe Narodne skupštine.

Ukupna vrijednost tendera za nabavku osam automobila iznosi 417.000 KM.

– Svi automobili koji se ovom nabavkom zamjenjuju stari su više od deset godina i prešli su više od 200.000 kilometara. Službeni “audi A8” u kabinetu predsjednika kupljen je prije 12 godina, tačnije 2007. godine, a prešao je 310.000 kilometara. Iste godine kupljen je i “audi A6”, koji koristi kabinet predsjednika, a ovaj automobil prešao je 320.000 kilometara – saopšteno je iz Odsjeka za odnose sa javnošću,

Prema njihovim navodima, kabinet predsjednika koristi i automobil “reno klio” koji je kupljen prije 14 godina, 2005. godine i prešao je 290.000 KM. Automobil “reno laguna”, koji koristi potpredsjednik Narodne skupštine, kupljen je 2008. i prešao je 330.000 kilometara.

Takođe zbog starosti, nezbezbjednosti i stalnih kvarova biće zamijenjena dva automobila koja su koristili klubovi poslanika. Riječ je o automobilu “reno laguna”, koji je klub SDS koristio od 2009. i koji je prešao 430.000 kilometara, i o automobilu “reno megan” koji je od 2008. koristio Klub SNSD i koji je prešao 310.000 kilometara.

– Novom nabavkom biće zamijenjen jedan automobil koji koristi Služba Narodne skupštine, a radi se o automobilu “reno megan” koji je kupljen 2008. godine, a do sada je prešao  320.000 kilometara. Na popravke ovih automobila u prošloj godini protrošeno je 27.821 KM, što ih pored toga što su nebezbjedni, čini nerentabilnim i skupim za održavanje zbog stalnih kvarova – kažu u parlamentu.

Osim ovih sedam automobila kojima se zamjenjuje stari vozni park, raspisan je tender za još jedan automobil za potrebe poslanika, budući da je u desetom sazivu Narodne skupštine došlo do povećanja broja poslaničkih klubova koji imaju pravo na korištenje automobila.

– Narodna skupština Republike Srpske više od deset godina nije zanavljala vozni park, a u protekle tri godine kupljen je samo jedan novi automobil za potrebe Službe Narodne skupštine. Svi automobili koji se zamjenjuju biće ponuđeni na prodaju na licitaciji, a novac uplaćen u budžet Republike Srpske – rekli su u Odsjeku za odnose sa javnošću.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime