Banka u stečaju prodaje čizme i opanke da namiri dugovanja!

0

BEOGRAD – Navikli smo već da banke svoja potraživanja od dužnika namiruju prodajom poslovnog prostora, privatnih stanova, založenih automobila, mašina, opreme, šuma, voćnjaka… Ali da se banka namiruje prodajom čizama, i to cijelim lagerom od tačno 22.392 para obuće, svakako nije čest slučaj.

Agencija za osiguranje depozita Srbije nedavno je oglasila prodaju pokretne imovine Univerzal banke u stečaju. Na spisku je, između ostalog, bila i “Tigrova” gumena obuća, u vrijednosti 28,5 miliona dinara. Modne ženske i obične čizme, muške, dječije, lovačke, radne… Pa zemljoradnički opanci, ali i 1.200 komada takozvane balerina blatar obuće, jedne vrste opanaka, nalaze se na ovoj listi. U javnom oglasu je naznačeno: paket broj 1 – lager gumene obuće “Tigar”.

Uz nju, Agencija je kupcima nudila još dva paketa: sedam miliona dinara vrijednu opremu za štampanje, kao i opremu za flaširanje vode procijenjenu na gotovo 11 miliona dinara.

Sve se prodavalo u viđenom stanju, bez prava na reklamaciju. Kupaca, ipak, nije bilo. Pomenuta oprema lako može da se dovede u vezu sa bankom. Ali odakle joj čizme?!

U Agenciji za osiguranje depozita, koja je praktično stečajni upravnik banke, odgovaraju da je Univerzal banka postala vlasnik ove pokretne imovine takozvanom zamjenom ispunjenja. To bi praktično značilo da je banka, kao povjerilac, od svog dužnika, na ime duga, primila nešto drugo u odnosu na ono što joj se duguje.

Ovakvi slučajevi u praksi se dešavaju kada se banka, na primjer, dogovori sa dužnikom koji upadne u problem vraćanja kredita da se, umjesto na založenim mašinama, namiri preko nekih drugih pokretnih stvari. Na taj način može da se desi da banka postane vlasnik nečega što je, na prvi pogled, teško spojivo sa njenim poslovanjem.

“Banke u stečaju prodaju pokretnu imovinu u svom vlasništvu, poput automobila, inventara, osnovnih sredstava i druge pokretne imovine zatečene u bankama otvaranjem stečaja”, objašnjavaju u Agenciji za osiguranje depozita.

“Ove banke takođe prodaju i imovinu koja im se tokom stečajnog postupka dosudi u sudskim i izvršnim postupcima, pokrenutim u cilju namirenja potraživanja od dužnika”, navode iz Agencije.

U Agenciji ističu da se u sudskim i izvršnim postupcima koji se vode u cilju naplate potraživanja od dužnika sprovodi postupak namirenja banaka kao povjerilaca tako što se izvršenje sprovodi na cjelokupnoj imovini u vlasništvu dužnika, i pokretnoj i nepokretnoj, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju.

“Zato se dešava u praksi da se raznolika pokretna i nepokretna imovina dosuđuje povjeriocima, u ovom slučaju bankama, koje će je dalje prodavati u cilju unovčenja”,  navode u Agenciji za osiguranje depozita.

KREME I DISKOVI

Gumene čizme svakako nisu uobičajena “pokretna stvar” u vlasništvu banke, ali se, izlistavanjem arhive oglasa Agencije za osiguranje depozita, srećemo sa još sličnih primjera. Tako je u junu 2016. godine oglašena prodaja, isto u ime Univerzal banke u stečaju, tačno 159.860 komada raznih kozmetičkih krema proizvođača “Dalija”. Početna cijena na tenderu za čitav ovaj paket bila je tri miliona dinara. U istom oglasu, na prodaju se nudilo i 16.300 komada kompakt-diskova Gorana Bregovića, po startnoj cijeni od 3,29 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime