PROLJEĆE JE STIGLO, ALI… Evo na šta nas upozorava narodni meteorolog Nebojša Kuštrinović

0

BANJALUKA – Ako je suditi po sunčanom i toplom vremenu prethodnih dana, proljeće nam je već stiglo, i to tačno mjesec dana prije nego što je red, po kalendaru.

Da li je ova blagodet, u kojoj uživamo usred zimskog februara, zbilja proljeće, ili tek „provokacija“, koja nas je prije vremena izamila u osunčane parkove i šetališta, da bi nas za koji dan, raskravljene i nespremne, zaskočila snijegom i  ledenim minusom?

Banjalučki meteorolog veteran, Nebojša Kuštrinović, kaže da su sve prilike da je najljepše godišnje doba zaista počelo, ali ipak valja biti oprezan.

-Kad je u pitanju rano proljeće, bilo da stigne po kalendaru, ili da urani, kao sada, nikad ne reci nikad. Hladna jutra s mrazom, povremene padavine, sve je to moguće,  pa još nije vreme da odložimo zimske jakne – kaže Nebojša.

Ovih dana su temperature, podsjeća, bile desetak stepeni više od uobičajenih za februar.  To, uz uživanje u šetnjama, donosi i rizike po zdravlje i glavobolje poljoprivrednicima, naročito voćarima.

– Ako sunce isprovocira preranu vegetaciju, a onda uslijedi mraz, moglo bi biti problema, pogotovo s voćem koje prerano procvjeta. Zato voćari kreče stabla: ne samo zbog higijene, nego i da bi bijela boja odbijala sunce – kaže Kuštrinović.

Šeretski dodaje da iz istih razloga, da nam rani mraz ne bi uništio tek procvjetale pupoljke, ne treba žuriti ni sa zaljubljivanjem.

– Dakle, desiće se još poneki hladniji dan, pa i jutarnji minus, ali sve u svemu, izvukli smo se iz zime – uvjeren je banjalučki meteorolog.

Svoj optimizam ne temelji samo na narodnim vjerovanjima, vezanim za Sretenje i Trifundan, nego i na predviđanjima Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze.

– Prema prognozama ovog centra, zasnovanim na statistikama iz proteklih stotinu godina, u našim krajevima ove godine možemo očekivati proljeće kakvo je bilo 1997, kada je takođe lijepo vrijeme počelo još u februaru i zadržalo se do pravih proljetnih mjeseci – kaže Nebojša Kuštrinović.

Podsjeća da je medo Mišo iz beogradskog Zoološkog vrta na Sretenje izašao iz jazbine i nije vidio svoju sjenku, niti se vratio da nastavi zimski san, a to je „pouzdan“ znak da je proljeće počelo. Veterinar Jožef Ezfed je tada rekao da ima puno povjerenje u Mišu.

– Jeste da je on tibetanski medvjed, ali je već dugo ovdje i zna sve naše običaje – rekao je Jožef na Sretenje za RTS.

A Nebojša Kuštrinović kaže da nam tek predstoji „baba Marta“, kako u narodu zovu najprevrtljivi mjesec u godini. Tako bi 5. marta moglo biti i malo snijega, ali ništa ozbiljno… Preživjećemo. Podsjeća i da u martu, po narodnom vjerovanju, može biti i da se “devet vremena promijeni za jedan dan”, ali i to se da pregurati.

Inače, kalendarsko prljeće nam stiže za tačno mjesec dana: 20. marta u 22 sata i 58 minuta. Prišunjaće se, dakle, noću, kad pošten svijet spava.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime